Nova pravila u tenisu


ATP sprema smjenu generacija i  uvodi završni turnir za igrače do 21 godine starosti. Na ovom turniru učestvovat će osam najboljih mladih igrača.

ATP finale "sljedeće generacije" održat će se u studenom u Milanu, a zasad je izvjesno da će se ovaj turnir održavati do 2021. godine.

Tenis se tako priprema za veliku smjenu generacija budući da bi Roger Federer uskoro mogao u penziju, Rafael Nadal ima 31 godinu, a uskoro će 30. rođendan proslaviti i najbolji na svijetu, Novak Đoković i Andy Murray.

 "Smjena generacije dolazi i moramo se početi pripremati. Nova generacija ima ogroman talent i ovo je prilika da ta generacija pokaže svoju igru svima na svijetu", rekao je prvi čovjek ATP-a, Chris Kermode.

Turnir će se održati po uzoru na završni Masters tenisera - nastupit će sedam najboljih tokom godine te jedan domaći teniser s pozivnicom, a do polufinala će se stizati kroz mečeve u grupama. Ipak, u ATP-u još nisu sigurni da će uspjeti privući najveće mlade nade da igraju još jedan turnir na kraju sezone.

"Razgovarao sam već s dvojicom mladih tenisera i rekli su mi da će igrati ako izbore nastup. Ja im vjerujem", otkrio je Kermode, a Rus Danil Medvedev, koji je na prvom turniru sezone igrao finale Chennaija, izjavio je kako mu je plasman na završni turnir najvećih talenata jedan od ciljeva sezone. 

Budući da mlade igrače ne planiraju nagraditi bodovima za nastup u Milanu, u ATP-u su odlučili ponuditi veliku zaradu pa je nagradni fond 1,27 miliona dolara.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.