Federer u finalu Australian Opena

Roger Federer se plasirao u svoje 28. Grand slam finale pobjedom nad sunarodnikom Stanom Wawrinkom sa 3-2 u setovima nakon više od 3 sata igre.

Federer je ekspresno dobio prva dva seta i izgledalo je da meč neće toliko dugo trajati. Stariji Švajcarac je prvi brejk napravio u 12. gemu meča kada je izvršio pritisak na Wawrinkin servis i oduzeo ga te osvojio prvi set sa 7-5.


Wawrinka je zadržao fokus i koncentraciju u prvih nekoliko gemova drugog seta, ali sve do šestog gema kada se Federer budi i naglo dolazi do dvije vezane brejk lopte. Prvu je Wawrinka spasio, ali ne i drugu, te Federer oduzima servis zemljaku, a jedan brejk mu je bio dovoljan da i drugi set mirno privede kraju i povede sa 2-0.

 U naredna dva seta potpuno druga priča na terenu. Wawrinka je početkom trećeg zatražio pomoć doktora, a u nastavku seta počistio Rogera sa terena, osvojivši ga sa 6-1.

I četvrti je počeo ubjedljivo, napravivši brejk u prvom gemu, ali je Roger momentalno uzvratio ribrejkom. Ipak, završnica seta pripala je Wawrinki koji u devetom gemu uspijeva oduzeti servis Federeru, a onda i odservirati za drugi set i odvesti meč u peti odlučujući.

Prije petog seta Federer je zatražio pomoć doktora i izgledalo je da nema šanse da dobije ovaj meč. Loše se kretao, udarci su izgubili na oštrini, a Wawrinka je u trećem i petom gemu seta dolazio do prilika za brejk. Oba puta je birao loše poteze i pravio greške, što je Roger iskoristio i nešto kasnije zahvaljujući katastrofalnom Wawrinkinom gemu uspio napraviti brejk, potvrditi ga i povesti sa 5-2. To mu je bilo dovoljno za veliku pobjedu i plasman u svoje 28. Grand slam finale.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.