Završni Masters u Londonu (ATP World Tour Finale)

ATP World Tour Finale je turnir koji se igra od 1970. godine. Kroz historiju ovaj turnir je mijenjao formu natjecanja i mjesto odigravanja. Od 2009. godine ovaj turnir ima današnju formu natjecanja i isto je mjesto održavanja.

Za razliku od drugih turnira koji se igraju tijekom godine, ATP World Tour Finale nije turnir koji se igra na ispadanje iz "kola u kolo". Naime, na ovom turniru osam igrača je podjeljeno u dvije grupe po četiri igrača, i u svakoj grupi svaki igrač igra tri meča po principu "svatko sa svakim". Nakon toga, po dva igrača sa najboljim rezultatima iz svake grupe ulaze u polufinale, na način da prvoplasirani iz svake grupe igra sa drugoplasiranim iz suprotne grupe. Pobjednici polufinala ulaze u finale i igraju za ukupni naslov. Svaki dobijeni meč u grupi nosi 200 ATP bodova, svaki pobjednik polufinala dobije 400 ATP bodova, dok pobjednik finala dobija 500 ATP bodova. Ukoliko je pobjednik turnira neporažen osvaja ukupno  1500 ATP bodova.

Na samom početku 1970.godine bio poznat pod nazivom Masters Grand Prix i odigravao se kao jedan od turnira iz serije Grand Prix Tennis, a organizirao ga je Međunarodni teniski savez ili ITF.

 1990. godine, Udruga teniskih profesionalaca preuzela je vođenje turnira i zamjenila je dotad poznati Masters sa ATP Tour World Championship-om. Od ove inačice je započelo i dodjeljivanje bodova, na način da je neporaženi pobjednik za osvojeni naslov dobivao jednak broj bodova kao i u slučaju osvajanja jednog od četiri Grand Slam turnira. ITF, koji je nastavio i dalje organizirati Grand Slam turnire, stvorio je konkurentsko natjecanje pod nazivom Grand Slam Kup, na kojem je sudjelovalo 16 igrača s najboljim rezultatima na četiri Grand Slam turnira u toj godini.

 U decembru 1999. godine, ATP i ITF su se složili da ukinu odvojena natjecanja i pokrenu zajedničko natjecanje pod nazivom Tennis Masters Cup. Kao i na Masters Grand Prixu i ATP Tour World Championshipsu, i na Tennis Masters Kupu su sudjelovala osmorica igrača. Međutim, prema pravilima Tennis Masters Kupa, igrač koji je bio rangiran na osmom mjestu ATP ljestvice nije imao zagarantiran nastup na turniru. Naime, ako je igrač koji je osvojio jedan od četiri Grand Slam turnira završio godinu izvan osam najboljih igrača, ali je i dalje bio među 20 najboljih, on je mogao biti uključen u natjecanje Tennis Masters Kupa umjesto osmoplasiranog igrača u poretku.

 U 2009. godini Masters je preimenovan u ATP World Tour Finale i određeno je da se igra u O2 areni u Londonu od 2009. do 2013.

 Mnogo godina završni turnir u konkurenciji parova održavao se odvojeno i to tjedan dana poslije turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Međutim, u posljednje vrijeme turniri se igraju istodobno i na istom mjestu. Kao i u pojedinačnoj konkurenciji, i u konkurenciji parova turnir igra osam najboljih parova u datoj godini, na način koji započinje grupnom fazom u kojoj svaki par igra sa svakim parom. Nakon toga slijedi polufinale, a potom i finale.

Najuspješniji teniseri u singlu na ovom turniru su Roger Federer  sa 5 titula (2003., 2004., 2006., 2007., 2010., 2011.) dalje  slijede sa po četri titule Novak Đoković (2008.,2012.,2013.,2014.,2015) , Ivan Lendl  (1981., 1982., 1985., 1986., 1987.) i Pete Sampras (1991., 1994., 1996., 1997., 1999.)

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.