Nadal koristio supstanciju koja je do 2011. bila zabranjena

Priča oko Rafaela Nadala i dopinga dobila je novu stranicu. ’Dejli mejl’ objavio je da je Španac koristio terapiju plazmom obogaćenom trombocitima (PRP) koja nije bila dozvoljena. Naime, takva terapija je bila zabranjena tokom 2010. godine, ali je nakon ispitivanja legalizovana početkom 2011.

U pitanju je vrsta krvne terapije, koju je najbolje objasnio Fernando Verdasko. On je, kako sam kaže, nekoliko puta terapiju koristio zajedno sa Nadalom.

„Uzmu vašu krv, onda je pomešaju i izvade samo najbolje delove, najbolje ćelije. Nakon toga vam ubrizgaju ponovo u tetivu i oporavljate se mnogo brže“, rekao je Verdasko.

Mnogi drugi sportisti koristili su ovu tehniku, uključujući i Tajgera Vudsa.

"Koristio sam tu terapiju i dosta mi je pomogla, ali ne i prošlog puta. I dalje osećam posledice povrede, mada mi bol ne limitira pokrete, a to je najvažnije", rekao je Nadal.

Lekari Ejmi Vasterlejn i Džejson Dragu otkrili su da se nivo hormona rasta dramatično povećava u periodu od 24 časa nakon ove terapije. Ovaj slučaj će gotovo sigurno biti tema Svetske antidoping konferencije u Johanesburgu narednog meseca.

Koliko Nadal ili neki drugi sportista dobija ovom terapijom nije u potpunosti poznato, a treba spomenuti i da je novi svetski broj jedan konstantno govorio da bi rezultati doping testova u tenisu trebali da budu javni.

U međuvremenu, Nadal je odigrao fantastičnu sezonu nakon osam meseci pauze zbog povrede, a u finišu je prijavljen da osim Šangaja igra i u Bazelu, Parizu i Londonu.

Pre samo godinu dana ovakav raspored bi bilo nemoguće zamisliti kada je Rafa u pitanju...

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.