Ko će dominirati tenisom narednih pet godina?

Ko će dominirati tenisom narednih pet godina? Prestižni francuski časopis  L'EQUIPE napravio je anketu, a ključno pitanje je ko ima najviše šansi da bude prvi na svetu do 2018. godine.

U anketi je učestvovalo 7.016 glasača, a najveći broj, njih 20 odsto, smatra da će sadašnji broj jedan Novak Đoković dominirati i narednih pet godina. Takođe, na ovaj način su ljubitelji tenisa projektovali i top 10 tenisera do 2018. godine.

Interesantano, učesnici ankete ne vjeruju da će Rafael Nadal, trenutno četvrti na svetu, uspeti da ugrozi dominaciju Đokovića, pa ga nema među deset potencijalnih lidera "bijelog sporta" u narednih pet godina. Navijači očigledno sumnjaju da će Nadal ponovo biti onaj stari posle sedmomesečnog odustva uslijed povrede koljena, mada je već pokazao da je na odličnom putu, jer je od povratka na teren osvojio šest turnira.

Najviše šansi da ugrozi Novaka će imati 22-godišnji Grigor Dimitrov. Bugarin je trenutno 28. na ATP listi, a ima 18 odsto šansi da preotme Novaku priesto. Bugarin je tokom posljednjih nekoliko turnira pokazao da bi mogao da bude ozbiljna pretnja najboljim igračima, Novaka je eliminisao na Mastersu u Madridu u drugom kolu. Ali, da još nije dorastao srpskom "terminatoru" uvjerio se u šesnaestini finala Rolan Garrosa .


Poređenja radi, Novak je prvi gren slem u karijeri, Australija open, osvojio kada je imao 21 godinu, a do tada je imao jedno četvrtfinale (Rolan Garos), dva polufinala (Rolan Garos i Vimbldon) i jedno finale (US open), ali i dve Masters titule, Majami i Montreal. Sa druge strane, Dimitrovu je šesnaestina finala Rolan Garosa najbolji uspeh do sada u karijeri. 

Na trećem mjestu je 24-godišnji Francuz Benoit Paire, koji je 26. na svijetu, a on ima 14 odsto šansi. Andy  Murray će biti među najboljima i narednih pet godina, smatraju ljubitelji tenisa. Njemu su dali 13 odsto šansi da se domogne prvog mesta na ATP listi. 

Kanađanin Miloš Raonić (22 godine) sa osam odsto šansi je na četvrtom mestu. Trenutno je 16. na ATP listi. Nekoliko puta je imao priliku da trenira sa Đokovićem, koji nije propustio priliku da svijetskoj javnosti skrene pažnju na talentovanog Miloša. 

Japanac Kei Nišikori (23 godine) je u odličnoj formi, a ukoliko i ostatak sezone odigra na nivou, sigurno bi mogao da popravi sadašnji plasman, jer je 15. na listi najboljih na svetu. Bernard Tomić ima 20 godina i trenutno je 61. na svijetu. Međutim, Australijanac posjeduje kvalitet ne samo za top deset, nego i za najboljih pet na svetu. Ali, tek kada riješi problem sa problematičnim ocem.  Mada, Tomića usporavaju i njegove sopstvene "bubice", buran život, zabave do ranih jutarnjih časova, jednom riječju - bogat društveni život, a zanemarivanje profesionalnog. 

Takođe, priliku da se domognu prve pozicije imaće Jirži Janovič (22), Ernest Gulbis (24), kao i mladi Amerikanac Jack Sock (20) 

Rezultat ankete:

1. Grigor Dimitrov (22 godine, 28. na ATP listi) - 18 odsto glasova
2. Benoit Paire(24 godine, 26. ATP) - 14 odsto
3. Andy Murray (26 godina, 2. ATP) - 13 odsto
4. Miloš Raonić (22 godine, 16. ATP) - 8 odsto
5. Novak Đoković (26 godina, 1. ATP) - 20 odsto
6. Kei Nišikori (23 godine, 15. ATP) - 6 odsto 
7. Bernard Tomić (20 godina, 61. ATP) - 4 odsto 
8. Ernest Gulbis (24 godine, 40. ATP) - 6 odsto 
9. Jirži Janovič (22 godine, 23. ATP) - 6 odsto 
10. Jack Sock (20 godina, 118. ATP) - 5 odsto

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.