Evo zašto su Federer i Murray glavni favoriti Za tutulu na Wimbledonu

Wimbledon 2013: Osvajač sedam Gren slem titula Mats Vilander smatra da su Rodžer Federer i Endi Mari glavni favoriti za osvajanje titule na Vimbldonu.
Svoj tekst Šveđanin je započeo rečima da se u tenisu dogodi nešto magično kada se igrači vrate na teren na kojem su u prošlosti imali uspeha.

Prema Vilanderovim rečima, to može da učini da podignu nivo igre i da ‘spasu’ ne baš briljantnu sezonu iza njih.

Vilander naglašava da su Nadal i Đoković do sada imali najviše uspeha u 2013. godini i da se zato nekima njegova prognoza može učiniti veoma smelom.
Zato Šveđanin nudi argumente zbog kojih je Federera i Marija proglasio favoritima.

1. Obojica imaju prednost ‘domaćeg terena’. Za Marija, ta prednost je bukvalna. Kao Škot, on je velika lokalna nada koji može da računa na podršku navijača svugde – na Centralnom terenu, izvan nje i u medijskim naslovima. Taj pritisak uništio bi obične smrtnike, ali Mari tvrdi da ga to samo dodatno motiviše. Možemo da mu verujemo na reč – igrao je finale prošle godine i tri puta u polufinalu pre toga. Takođe, značajno je što je pobedio Federera na Olimpijskim igrama.

Federer je sedmostruki šampion, branilac titule i takođe ima neku vrstu prednosti domaćeg terena. Vimbldon njemu dođe kao kuća, baš kao što je bila i Pitu Samprasu i Borisu Bekeru ranije. Navijači su lojalni Mariju, ali gaje emocije i prema Federeru.

2. Njihov stil igre najbolje je prilagođen travnatim terenima. Dok se Đoković i Nadal snagom izvlače iz nevolja ili sjajnim kretanjem ostaju u poenu. Federer i Mari ostaju ‘na površini’ zahvaljujući lukavstvu i finesama, što je ključno za uspeh na travi. Obojica imaju sjajne bekhend slajseve, a Mari naročito ima sposobnost da lopticu drži u igri tako da protivnik ne može da napadne.

Federer i Mari imaju tehniku kao iz udžbenika, što im omogućuje da reaguju na loše odskoke loptice. U Federerovom slučaju, njegov fantastični servis, naročito u ključnim momentima, velika je prednost na travi.


3. Samopouzdanje. Sama činjenica da su na Vimbldonu ubrizgaće Federeru i Mariju samopouzdanje, koje će im pomoći na dva načina. Trebalo bi da se osećaju najbolje i da igraju na maksimumu na terenima Ol Ingland Klaba, dok će osećanja njihovih rivala biti potpuno suprotna. Loptica se na travi namešta tako da ne odgovara igračima ‘udaračima’ poput Berdiha i Del Potra, a i oni znaju da se Federer i Mari u Londonu osećaju superiornima, da imaju bolju igru za travu i podršku publike. To su tri veoma vredne stvari.

Kada se sve to sabere, zapravo deluje da su Federer i Mari sigurna opklada, zaključuje Vilander.

1 komentar:

  1. Djokovic ce da im objasni kako se tenis igfra....Marey je defanzivan ipobjedjuje samo kad neko lose igra Federer je fantastican .igrac ali je ostario.

    OdgovoriIzbriši

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.