Tereni na Roland Garosu sastoje se čak od pet slojeva

Roland Garros 2013:  ROLAN Garos se igra na šljaci, koja je crvene boje zbog izmrvljenih cigala, na površinskom sloju podloge, a ukupno ima pet slojeva na terenima u Bulonjskoj šumi.


Najniži je zgusnuti šljunak, koji služi za drenažu vode i uklanja je sa terena. Iznad njega stoji 30 centimetara visok sloj smrvljenog šljunka, koji takođe služi za odliv vode, ali i da učini celu podlogu čvrstom. Treći po redu odozdo je sloj po imenu “klinker”, od razuđenih vulkanskih stena i izmrvljene tvrde pečene cigle. Četvrti, pretposlednji je sloj visok osam centimetara od belog krečnjaka, donet iz kamenoloma nadomak Pariza. Svakog proleća ovaj sloj se menja novim krečnjakom - prvo se nasipa traktorima, a onda se presuje teškim valjcima.

Površinski sloj je debeo dva milimetra i čini ga usitnjena crvena cigla. Svake godine oko 50.000 kilograma ovog materijala se prostre po terenima Garosa.

Šljaka je najsporija od svih podloga i najviše odgovara teniserima iz Španije i Južne Ameirke, koji su odrasli igrajući na njoj. Prvi šljakasti teren postavili su Ernest i Vilijam Renšo u Kanu, na jugu Francuske, 1880. Evropska šljaka je crvena, ali se zato u SAD igra na nešto bržoj, zelenoj, u Čarlstonu.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.