Tri osnovna principa sportske prehrane u tenisu

Ishrana u tenisu: Kako biste na tenis terenu dali najbolje od sebe, potrebna vam je kombinacija fizičke i mentalne spremnosti. Oslanjate...


Ishrana u tenisu: Kako biste na tenis terenu dali najbolje od sebe, potrebna vam je kombinacija fizičke i mentalne spremnosti. Oslanjate se na svoju brzinu, eksplozivnost, spretnost, pokretnost, vrijeme reakcije i snagu, ali i na sposobnost da predvidite udarac, slijedite loptu i donosite taktičke odluke u djeliću sekunde. Kad vas ide, možete zakucati taj pobjednički udarac.

Ali, ima dana kad ste pola koraka prespori, kad ne vidite točno loptu, kad su vam udarci predugački i jednostavno stvari ne idu onako kako želite.

U čemu je razlika?

 Možda će vas iznenaditi, ali u jednakim uvjetima, u ovakvom trenutku, prevagu donosi bolja suplementacija i sportska prehrana!

Najduži ikad zabilježeni profesionalni tenis meč odigran je tijekom Wimbledona 2011.(Isner - Mahut) godine i trajao je čak 11 sati i 5 minuta! Srećom, prosječni tenis mečevi ne traju toliko dugo, ali već natjecanje u trajanju od 1-2 sata ili više uobičajeno je i prilično zamorno.


Dva sata igre tenisa na tvrdoj podlozi pri gotovo uvijek visokim temperaturama, ozbiljni su pritisak na zalihe goriva u mišićima. Povećano znojenje znatno smanjuje razine tekućine i natrija u organizmu, a učinkovitost igre postaje upitna i uloženo se ne vraća.

Stanje pripravnosti i spremnosti organizma u kojem ste bili tijekom prvog seta postepeno se zamjenjuje umorom. Točnije rečeno, to je onaj trenutak u kojem ne možete baš točno odigrati taj 'drop shot' ili precizno uzvratiti onaj 'lob' koji je proletio iznad vaše glave.

Dodatan fizički izazov kod tenisera predstavljaju igre na turnirima na kojima se osim pojedinačnih mečeva (singleova) svaki dan igraju i parovi (doublovi) za prolaz do finala.

Mišićno gorivo i razina hidratizacije koji su možda dostatni za jedan meč u danu, ali nekoliko mečeva u kratkom rasponu pravi su izazov za oporavak između mečeva.

Između turnira, profesionalni igrači treniraju između 20 i 40 sati tjedno. Većinu tog vremena provode na terenu, no često svoje treninge dopunjavaju kondicionalnim treninzima poput trčanja, trenizima snage i eksplozivnosti. Prehrana igra važnu ulogu u maksimiziranju koristi svakog od ovih treninga.

Tri osnovna principa sportske prehrane
Profesionalni tenis zahtijeva posebno razrađenu strategiju sportske prehrane. Način na koji se nutricionistički pripremate prije meča ili treninga, na koji za vrijeme meča ili treninga nadoknađujete izgubljeno, te ono što činite poslije kako biste ubrzali proces oporavka, može znatno utjecati na vaš nastup na terenu.

Osnovni principi sportske prehrane u tenisu mogu se promatrati kroz tri osnovna segmenta:
  • Hidratizacija
  • Punjenje ugljikohidratima
  • Oporavak


1. Hidratizacija
U tenisu, umor je vaš najveći neprijatelj. Oduzima vam sposobnost brzine, snage i preciznosti. Umoru prilikom treninga ili igranja meča najviše doprinosi dehidracija.


Kad ste dehidrirani, vaše su reakcije usporene, na neki način kao zamagljene. Teže vam je pravovremeno stići do lopte, a pati i preciznost vaših udaraca. Osim toga, dehidracija smanjuje vašu sposobnost koncentracije i donošenja brzih i taktički važnih odluka.

Kad kombinirate trening ili igru od nekoliko sati s toplim ili vlažnim uvjetima u kojima igrate, dobijete veliki gubitak tekućine i natrija uslijed pojačanog znojenja. A to može dovesti do brze dehidracije i smanjenja kvalitete u vašoj izvedbi. Jer ako izgubite samo 2% tjelesne tekućine u odnosu na vašu tjelesnu težinu, vaša sposobnost izvedbe opada.

Za igrača od npr. 68 kg 2% tjelesne težine iznosi oko 1.4 kg. Igrači tenisa tu količinu tjelesne tekućine, a čak i veću, lako mogu izgubiti već tijekom dužeg treninga ili malo duljeg meča pri visokoj temperaturi zraka. Ono što sve komplicira je podatak, da ćete to osjetiti tek puno, puno kasnije, odnosno, nakon što ste već dehidrirani.

Srećom, dehidracija se može lako izbjeći i to tako da se disciplinirano pridržavate plana hidratizacije prije, za vrijeme i nakon meča ili treninga.

2. Punjenje ugljikohidratima
Tijekom tenis treninga i mečeva najvažniju ulogu imaju ugljikohidrati.

Ugljikohidrati, kao glavno gorivo mišića, prisutni su u tijelu u dva osnovna oblika:
  • kao glukoza (monosaharid- jednostavni šećer) koja slobodno kola vašim organizmom
  • kao glikogen (polisaharid glukoze- složeni šećer) koji je pohranjen u vašoj jetri i mišićima


Problem je u tome što su zalihe ugljikohidrata kao važnog goriva za mišiće u tijelu relativno male i ograničene. Kada je u potpunosti „napunjen“, u krvotoku vašeg organizma kola oko 40 kcal energije u obliku glukoze i oko 1900 kcal u obliku glikogena.


No, intenzivni treninzi i dugotrajni mečevi iscrpljuju zalihe glikogena i ukoliko ne konzumirate odgovarajuće količine i vrste ugljikohidrata između treninga i mečeva, razine glikogena u vašim mišićima potpuno će se istrošiti. A kada se iscrpe zalihe glikogena u mišićima, kako bi održalo razinu glukoze u krvi, vaše će tijelo posegnuti za zalihama koje su sačuvane u jetri. Ali kada se i one potroše, i razina glukoze u krvi počne opadati, nastupaju umor i iscrpljenost, a kvaliteta vaše igre dolazi u pitanje.

Takvu situaciju si jednostavno ne možete dozvoliti na važnom meču ili tijekom intenzivnog razdoblja treninga.
Zato je važno da svaki trening, turnir ili meč započnete dobro pripremljeni, odnosno maksimalno punih glikogenskih rezervi. Dodatno možete organizmu pomoći i tako što ćete ga tijekom igre odnosno meča opskrbljivati ugljikohidratima.

3. Oporavak
Tenis mečevi i treninzi ne samo da troše zalihe glikogena, već troše i samo mišićno tkivo.
To se događa posebno ukoliko je trening izdržljivosti sastavni dio treninga. Mišićno tkivo se oštećuje dok trenirate i igrate, i zahtjeva adekvatan oporavak.
Tijekom kondicionih treniga, ali treninga u teretani, mišićno tkivo se stimulira na rast kako bi se prilagodilo napornim treninzima i igri tenisa.
No, proces oporavka mišića jednako je važan kao i njihov trening, a sastoji se od ponovnog punjenja glikogenskih rezervi ugljikohidratima, oporavkom postojećeg i izgradnjom novog mišićnog tkiva, te cjelokupne hidratizacije organizma.
Upravo u procesu oporavka tenisač dobiva najviše koristi od odrađenog treninga i priprema se za novi trening i novi meč. Stoga je regenracija tj. oporavak izuzetno važan dio profesionalnog tenisa i, nažalost, često previše zanemarivan.
Onog trenutka kad izađete s terena, vaše je tijelo spremno za oporavak. No sam proces ne započinje sve dok ne unesete hranjive komponente koje su vam potrebne.

Strategija sportske prehrana u tenisu
Srećom, postoje vrlo laki i praktični načini sportske prehrane koji vam učinkovito mogu pomoći ukloniti umor i zadržati kvalitetu igre tijekom treninga i meča.
Započnite trening potpuno hidratizirani
Započnete li trening poptuno hidratizirani, moći ćete trenirati snažnije i postizati bolje rezultate. Isto je i kod mečeva. Biti ćete u stanju duži period zadržati jednaku snagu i preciznost udarca, a upravo to je najčešće razlika između pobjede i poraza.
Mogući nedostatak tekućine u organizmu spriječite unaprijed. 2-3 sata prije teškog treninga ili važnog meča nastojte konzumirati barem 400-600 ml vode, ili, još bolje nekog sportskog napitka. Nastavite s konzumiranjem tekućine po potrebi, prije i tijekom zagrijavanja.
Neposredno prije početka meča sami provjerite razinu hidratizacije kontrolirajući boju vlastitog urina. Ako je svjetlo žute boje, znači da ste hidratizirani i spremni za trening ili meč. Ako je boja vašeg urina tamnija, poput npr. soka od jabuke, to je klasičan znak da vam je prije izlaska na teren potrebno još dosta tekućine.

Započnite trening s punim rezervama glikogena

Započeti meč s dovoljnim zalihama glikogena nije teško ako je riječ o igri tenisa s prijeteljem u subotu prijepodne. Ali kako se pripremiti za meč čiji početak ovisi o ishodu meča prije vašeg?


Evo nekoliko prijedloga:
Ako je početak vašeg meča točno vremenski određen:
Konzumirajte potreban obrok 2-4 sata prije početka. Tijekom priprema i treninga odredite period koji vam u takvoj situaciji osobno najviše odgovara ( da li je to 2 h ili 3h ili 4 h )
Uvijek koristite iste i već isprobane ugljikohidrate i napitke.
Cilj je da zalihe glikogena budu u potpunosti napunjene, ali i da se tijekom meča ugodno i lagano osjećate. Izbjegavajte hranu koja se sporo probavlja, te masti i vlakna u obroku prije meča.
Ako vrijeme početka vašeg meča nije točno određeno već može varirati sat-dva:
Konzumirajte male porcije lako probavljivih ugljikohidrata i napitaka kako biste izbjegli glad i održali zalihe glikogena. Ponavljajte postupak svakih 20-40 minuta i to sve do početka zagrijavanja za meč.
Ako imate problema s nervozom prije meča:
Ne izbjegavajte konzumiranje hrane u potpunosti. Umjesto čvrstih ugljikohidrata pokušajte s tekućim izvorima ugljikohidrata, poput voća, voćnog soka ili tekućeg zamjenskog obroka.

Napravite plan, napunite zalihe i krenite

Kad god su uvjeti u kojima ćete igrati meč popraćeni vrlo visokim temperaturama ili visokom koncentracijom vlage u zraku, ali i kada znate da je pred vama dugotrajan, naporan meč, pažljivo pripremite svoju tenis torbu i hladnjak s pićem.
Morate strategijski razmišljati i biti spremni na sve. Najvažnije je, dakle, da imate sve što je potrebno za rehidraciju organizma i punjenje zaliha glikogena za vrijeme meča.
Za meč od 'Best- of- 5' setova, pripremite se na igru od najmanje 4 sata.
Za meč od 'Best- of- 3' setova, planirajte najmanje 2-3 sata igre.
Svoju torbu i hladnjak na terenu napunite s dovoljnom količinom tekućih ugljikohidrata koji će vam pomoći da zadržite igru u jednakoj kvaliteti čak i u najgorem scenariju, dakle, ako traje jeko dugo.
Posljednje što želite je da tijekom posljednjeg, odlučujućeg seta posegnete u torbu ili u hladnjak i pronađete samo prazne omote od energetskih pločica ili prazne boce od nekoć energetskih pića.
Koristite prekide u igri za rehidraciju i punjenje
Svake minute u igri na terenu, posebice ako su vremenski uvjeti vrlo topli ili vlažni, gubite tekućinu i natrij preko znoja, a paralelno tome zadirete i u zabranjene zalihe ugljikohidrata.
A ti gubici, kao što smo već rekli, dovode do umora i loše igre.
Kako biste to spriječili, možete sistematski obnavljati zalihe goriva u vašim mišićima i organizmu tako što ćete gubitke natrija i tekućine nadoknađivati tijekom prekida u igri i zamjena strana.
Svaka zamjena strana daje vam priliku da u 90 sekundi obnovite svoje zalihe i pripremite se za daljnju igru. Iskoristite to vrijeme mudro, za rehidraciju i punjenje!
Kontrolirajte količinu znojenja, a time i uspjeh
Kako biste ostali hidratizirani tijekom cijele igre, neki od najviših autoriteta u sportskoj medicini, poput American College of Sports Medicine, preporučuju sportašima da količinu tekućine izgubljene znojenjem nadoknade napitcima.
To bi otprilike značilo da je svaki sat treninga ili meča u tenisu- ali i nekom drugom sličnom sportu- potrebno konzumirati 4-8 dcl tekućine, i to, po mogućnosti, raspoređeno u razdobljima od po 15 minuta.
No, potrebe za tjelesnom tekućinom, kao i njezin gubitak ovise o mnogim faktorima i variraju ovisno o vašoj tjelesnoj težini, visini, intenzitetu igre i uvjetima u kojima igrate tenis.
Stoga je najbolje odrediti vlastitu potrebu za tekućinom u odnosu na gubitak iste znojenjem ( sweat rate ). Naravno, to je potrebno učiniti u razdobljima pripreme za turnire i mečeve.

Sweat rate
Sweat rate se izračunava tako da se sporteš izvaga prije treninga i odmah nakon treninga. Na razliku kilaže treba dodati konzumiranu tekućinu tijekom treninga.
Zbroj konzumirane tekućine i razlike u kilaži predstavlja sweat rate. Na svakom slijedećem treningu plivač će korigirati unos tekućine u odnosu na sweat rate i na taj način minimalizirati mogućnost dehidracije.  
Koristite sportske napitke
Za svaki meč koji traje više od sat vremena, ali i kad god igrate u uvjetima visoke vrućine i vlažnosti zraka, sportski napitak obogaćen ugljikohidratima, ali i natrijem i drugim važnim mineralima puno je bolji od obične vode.
Prednosti su mnoge. Prije svega, sportski napitak sadrži ugljikohidrate koji će nahraniti vaše mišiće. Zatim, dokazano je da sportaši konzumiraju više tekućine ako je ona obogaćena okusom, nego ako nije.
I, vrlo važno, natrij i ugljikohidrati sadržani u sportskom napitku puno se brže apsorbiraju. Natrij vas, osim toga, navodi da pijete još više tijekom meča ili treninga što je vrlo važno. I, možda najvažnije, natrij pomaže pri održavanju razine unesene tekućine i sprječava njezin gubitak.
Suprotno tome, konzumiranje obične vode ne hrani vaše mišiće i stvara osjećaj zadovoljene žeđi puno prije nego što su zadovoljene potrebe vašeg organizma za tekućinom. A to može dovesti do dodatnog gubitka tekućine putem urina, iako vaš organizam i mišići, u stvari, nisu dovoljno hidratizirani.
Stoga obavezno u hladnjaku na terenu držite više boca sportskog napitka. 
Prilikom svake izmjene konzumirajte oko 150-300 ml. Većina igrača s lakoćom popije 150 ml. Jedan prosječan gutljaj iz boce iznosi oko 30 ml.
Pitanje koje se često postavlja: da li su ugljikohidrati iz sportskog napitka zaista potrebni igraču tenisa i da li ih je zaista bolje konzumirati nego običnu vodu?
Istraživanja su pokazala da igrači koji konzumiraju sportske napitke skaču više i trče brže, ali i da je preciznost njihovih udaraca znatno veća čak i nakon 2 sata izvedbe- treninga, meča, od onih koji su konzumirali običnu vodu.
Osim toga, ugljikohidrati održavaju razinu glukoze u krvi nakon što ih igra iscrpi.
Dakle, ugljikohidrati i tekućina u jednom, a to je ono što dobijete u sportskom napitku, je upravo ono što vam je kao tenisaču potrebno kako biste spriječili iscrpljujuće učinke opadanja razine šećera u krvi, a time i održali kvalitetu igre na terenu.
Druga mogućnost nadoknade izgubljene tekućine i ugljikohidrata je konzumiranje energetskog gela koji se pomiješa s vodom.
Svakako obratite pažnju na to da odaberete gel koji uz ugljikohidrate sadrži i natrij. Ti su gelovi napravljeni tako da se konzumiraju svakih 20-45 minuta tijekom vježbe, a sadrže u sebi ugljikohidrate i natrij poput sportskog napitka.
Ako tijekom meča osjetite glad za nečim malo jačim od energetskog napitka, griz-dva energetske pločice mogu u mišiće unijeti ugljikohidrate potrebne za nastavak igre.
Stoga u svojoj tenis torbi uvijek imajte dostatnu zalihu raznih energetskih pločica!

Članak preuzet sa: fitshop.hr

KOMENTARI

BLOGGER
Naziv

 janković  cetvrtfinale  30. pobjeda wta rim  rim turnir fish atp čilić .đoković 13.2.2012. godine 14.1.2014 14.11.2011. god. 2011 2011. ljubičić 20111 28.11.2011.gogine 3 kolo 30. pobjeda 8.11.2011. godine 9.11.2011. god abu dabi abu dabi 2013 acapulco atp adam scott adrese agasi agent agnieszka radwanksa ajla tomljanović akapulko al jazeera Albert Contador albert montenjes aldin setkic aldin šetkić alejandro falla aleksandra krunic aleksis kastori alex bogomolov alimpijske igre alisa klejbanova almagro alt london amarika amarikaci ambasadir ameli morezmo amer delic amerika amli morezmo ana ivanivic. izjava ana ivanovic ana ivanovič ana ivanović ana ivanović. troivki analiza analiza zrijeba analiza žrijeba analiza žrijebe analziza žrijeba andera petkivić anderas seppi anderjev anderson andre agassi andrea petković andreas seppi andreja petković andresa seppi andy murray andy roddick angelique kerber anketa anoreksija antonio veic ap pariz april Arantxa Sanchez Vicario argentina argentina srbija arno klemon asovi asutalian asutarlian open 20124 asutralian open 2012 at montreal ato austrlian open ato doha ato lista ato london ato pariz ato rajkning ato rim 2012 ato rotterdam ato rotterdam 2013 ato shangahai ato us open atp atp open atp us open atp abu dabi atp abzel atp acapulco atp akapulko atp alcapulco atp atlanta atp austalian open atp austalina atp australian open atp australian open 2012 atp australina open atp austrlian open atp autsrlian open atp bangkok atp barselona 2013 atp basel atp basel 2013 atp baszel atp bazel atp beč atp bodovanje atp brisbane atp brisbane 2014 atp buenos aires atp chennai atp cincinnati atp cincinnati 2013 atp cincinnati raspored meceva atp doa atp doha atp doha 2014 atp dubai atp fererer atp finale atp grand slam atp gstaad atp halle atp halle 2013 atp hamburg atp indian wels atp kadat atp Kitzbühel atp lista atp lndon atp londaon atp londoan atp london atp london 2013 atp london đoković atp london. murray atp london. nadal atp lonond atp lonton atp lopndon atp madrid atp madrid 2013 atp madrid open atp marseille Atp masters atp masters pariz atp mastres atp memphis atp miami atp miami 2013 atp monate carlo atp monte carlo atp monte carlo 2013 atp montepellier atp monteral ATP Montpellier atp montral atp montreal atp moskva atp motreal Atp München atp nica atp Oeirasa atp pariz atp peking atp poredak atp queens 2013 atp rajking atp rank atp rejking atp rim atp rim 2013 atp rim open atp rima atp rima 2013 atp roterdam atp rotterdam atp sahnghai atp san paulo atp sangaj atp sankt peterburg atp sao paulo atp shangahai atp shanghai atp shanghai 2013 atp snat peterburg atp sydney atp tokio atp toronto atp tour atp tur atp umag atp umag 2013 atp uo open ATp us oen atp us open atp uso open atp vina del mar atp washington atp world finals atp world tour atp wta us open atp zagreb atp zagreg atp. martinez sanchez ausralina openatp ausrealian open 2013 australia open 2011 australian oepn 2012 australian open australian open 1023 australian open 1995 australian open 2011 australian open 2012 australian open 2013 australian open 2014 australian open. australian opene australian opn2012 australian opne australian opne 2014 australian pen australija australin open australina oepn 2012. tomić australina open australina open 2012. federer australina open 2013 australina openn 2012 austrija autobiografija autoimuna bolest autsrlija avion azaraneka azarenak azarenaka azarenka azarenka viktorija azarnka azijska liga azijska turneja b92 babolat backhand bagatis bagdatis Baghdatis bagtatis baklja balans reketa balejk bangkok banja luka banjaluka bar rafaeli barselona bartoli bartolo be 92 bec becker bekend beker boris belgija bellucci bellucii beluci belući beneto benneteau benoit paire benjamin becker berdich berdih berdych berdyxh bernard tomić beton betonska podloga bh telecom indoors bh tenis big bih bill tilden billie jean king biografija biograija biološki pasoši bjelorusija bjorg blajk blaz kavcic bnp paribas open bob brett bob bryan bodovanje bodovi bodovni fond bogomolov bojana jovanovski bojkot bolest bolnica bomas berdih borg boris beceker boris becker boris beker bosna i hercegovina bosna i hercegovina tenis bova đoković braca brajan braca bryan brayan baker brazil brcko broj jedan bronzana medalja brza podloga bubka buenos aires buka na terenu carliane povredawozniacki carlos berlock carlos berlocq carlos moya carolina wozniaki Caroline caroline wozniacki caroline woznicaki centralni teren ceska ceska republika cetvrt finale cetvrtfianel cetvrtfinala cetvrtfinale cetvrtfinalni meče cetvrtimala cetvrtinale challenge challenger challenger ljubljana chardy charlene river charlestone chela chris event cibulkova cijena cijena uspjeha cilic cilić cincinati Cincinnati clijesters clijsters crna gora crna gora tenis cvetana pironkova češka četvrtak četvrtfinala četvrtfinale četvrtinafinale četvtfinale čiić čilic čilić čilić.ferer člendž ć daivi cup damir dzumhur dan ska danaka danas polufinale dans davdenko davic cup david cup david ferer david ferrer david goffin david letterman david nalbandian david savic davida ferer davidanko davidenko davidenko. veić davidenko. vijesti davis cuo davis cup davis cup 2013 davis cup. big davus cup dejvis kup dekpotro del porto del potr del potro del potrp devarman devildea devis cup diego maradona dijelovi reketa dijeta dijete dimenzije dinara safina dinitrov diping direktan prenos direktnan prenos diseldorf djokovc djokovic djokovic intervju djokovič djoković dodig dodog doha dokić doktor doktoriro dokumetarc Dolgopolov dolgopolov. domenika cibulkova dominic thiem donald young donna vekic donna vekić doping doping kontrola dovidenko drive volley drugi dan drugi krug drugo kolo drugo kolo rezultati drugo kololo drugog kola drzanje reketa dubai dubaji dubl dublovi dubrovnik dugi mečevi dugo kolo dulgapolov dulko dulko žizel dusan vemić duzina servisa dva seta dvidenko džoni mekinro džudi đokovi. rim đokovic đokovic nadal Đokovič đoković đoković izjava đoković nadal đoković novak đoković. beluči đoković. del potro đoković. federer đoković. ferer đoković. izjava đoković. pobjeda đokovićć đokovoć đokovuć đokvić novak Đon mekinro eastbourne edberg stefan egzibicija ekzibicija endi marej ernest gulbis ernests gulbis errani espn euro 2012 eurosport evropsko prvenstvo fabio fognini fanovi favorit favoriti favprori fderere feancuska februar fed cup fed kup fedd kup fede cup federeer federer federer nadal federer povreda federer roger federico delbonis federr fedrer fedrere fedrerovo trener feerer feinale feliciano lopez ferer ferer. ferere fererer ferero fererr fernando gonzales fernando verdasco ferrer ferrerlo ferrero fianle us opena film finala finale finale dubaija finale madrid opena finale sevilja fish fizicka sprema fizika flavija peneta fonini fonjini forbes forehand forhend forma foštana figura foto francuska francuska razai francuski teniser francuzi frederik nielsen french open frnacuska fudbal gabashivli teymuz gael monfils gael monsfils gail monfis garcia-lopez gary weber open gaske gasket gasqet Gasque gasquet geal monfils gergesova gerry weber gilles muller gilles simon gillette giraldo santiago gledanje tenisa gledanje uzivo golf golubov gonzales goran djokovic goran ivanisevic goran ivaniševći goran ivaniševič goran ivanišević gq grand slam grandslam graviranje grend slam grigor dimitrov grip guido pella gulbis gustavo kuerten haas haase hale halle hantuhova harbina mugurosa harrisom ryan harrison harvatska has hass hawk eye hawk eye i čelendž head helen wills moody henin herisaon herison Hewitt hewott hidratizacija historija hjuit hopman cup hravtska hrvatska hrvatska. davis cup hrvatske hrvatski teniserio hrvtska huan martin del potro huan monaco hujit humanirarni rad humanitarn rad humanitarna akcija humanitarni meč humanitarni rad huna martin del potro igor četojević igra ilhan ilija nastase imatacija img in memoriam indaina wells 2013 indian wells indian wells 2013 indian wels indiba wells indina wells indina wells 2013 inervju intervju intervjuu isabelle demongeot ishrana ismar gorcic isner ispad ispadnje favorita istomin istomin. istonimen istorija italija itf itf antalija itf futures itf kiseljak ivan dodig ivan dodog ivan lendl ivan ljubicic ivan ljubičić ivan ljubučić ivanisevič ivanisević ivanivić ivanovic ivanovic ana ivanović ivi karlović ivo karlovic ivo karlović iwta istanbul izajava izajva izbor reketa izbori izdvojeno izjava izjava đokovića izjava federera izjava nadal pija finala izjava nadala izjave izjva izner izvinjenje izvinjenje publici izvucani parovi izvuceni parovi izvučeni parivi. žrijeb izvučeni parovi izvučeni parvi izvučeni parvovi j.c. monaco james balke james blake jams blake jan hajek jang janko janko tipsarevic janko tipsarević janko tipsarvic janko tisarević janković janoko tipsarević japan jar jarrko nieminen jasmina tinjic Jean-Pierre Blanchard jelana gančić jelana janković jelana kanković jelena dokic jelena gančić jelena gencic jelena jankovic jelena janković jelena ristić jeremy chardy jerzy janowicz jesse levine jimmy connors jin courier jlena gančić jo tsonga jo wilfried tsonga joao sousa john isner john isnerm četvrtfinale john mcenroe jonathan marray juan martil del potro juan martin del potro juan monaco julia cohen julien benneteau julija goerges juni jurgen melzer justine henin kalendar kalendar nastupa kalendar turnira kalendar za 2013. godinu kanada kandidat kanepi karikatura karlocić karlović karlović melzer karlović predano. ferer karlović. čičić. ljubičić karolina wozniacki katar kauala lumpur kavčič kavčić kei nishikori kevin anderson kim clajsters kim clijsters kim klajesetrs kim klajsters kirilenko kisa kisša kiša kladionice klijsetrs klubovi knjiga Kohlschreiber koljeno konors kopenhagen koreča kosta krajcek kralj predanih mečeva kritika kritike kritke kriza kuala lumpur kubolt kubot kuca slavnih kukuskin kupa nacija kvalifikacije kviroca azarenka kvitova L'EQUIPE lacko lance armstrong lara arrubarreba-vecino lauresu laureus laver leandre paes legende lekcije leonardao mayer li na lieyton lijecenje lisicki live live stream lleyton hewitt llodra lob logo london london 2012 london 2015 lonodn 2012 lonrenci lopez Lopez. đoković lor losa navika lucie šafarova luka kubot lukas lacko lukas rosol Lukaš Lacko luksemburg ljodra ljubicic ljubičič ljubičić ljubičić. čilić ljubićić ljubićić melzer ljubučić. mayer madrid madrid četvrtfinale madrid finale madrid open madrid open rezultati madrid polufinale madrid raspored mečeva magnusov efekat mahes bupati mahut majami majer majka makarova makenro makinro malek jaziri malezija malise mamut mannaro manolo santana marat safin marcos baghdatis mardly fish mardy fish margaret court mari maria sarapova maria sharapova marija sarapova marija šarapova marijan vajada marijan vajda marin cilic marin čilić marin čilić. atp miami 2013 marin člić marin dilic marina cilic marinko matosvic marion bartoli marketing marko djokovic marko đoković marni čilić marseille marsej marsel granollers martin haite martin kližan martina hingis martina navratilova martuna higins marzina hingis masaza masetrs master masters Masters Cincinnati masters miami masters series masters u madridu masters u rimu materijal mathieus matosevic mats vilander maurray mayer mec mec uzivo mecevi meč meč highlightss meč uzivo meč uživo meče mečevi mečevi nadal medalja medalje mediji medina garrigues medjusobni mecevi dueli međudobni mečevi mekinro mello melzer memphis mercedes mervana jugic salkic miami miami masters mihail juzni Mihail Južnij mike bryan mikhail milan milos raonic milos raonić milos raonić. miloš raonić miloš raonić. thiem mimai miraza bašić mirza basic mirza bašić moja moksva moldavija mona barthel monaco monako monco monfiles monfilis monfils monfis monika seles monika seleš monte carlo monte carlo 2012 monte carlo 2013 monte carlo masters monte carlu montreal moskva moskvam mosnfili mostar mote carlo mote carlo 2013 muller muray murey murray murray andy murrey murrya muski turnir tour muškarci muureay muurray muyer myla rose na li naal nacija nadač nadal nadal almagro nadal izjava nadal rafael nadal soderling nadala nadall nadija petrova nadl nadla nagrada nagrade nagradni fond nagradni fonda najava meca najava meča najava meča nadal federer najava turnira najbizarnije povrede najbolja igracica najbolja sportašica najbolji najbolji poeni najbolji potez najbolji potezi najbolji skor najbolji sport illustretede najbolji sportista najbolji teniser najbrži najbrži servis najduzi poen najland najva meča najva mečeva naladl nalbadian nalbadijan nalbandijan namjestanje meceva namjestanje mečeva naovak đoković napustanje narko bane narodnjaci navak đoković ndal neiminen nelson mandela nenad zimonjic nestor new haven new york next generation nezgoda nica nicolas almagro Nik Bolitijeri nike nikolaj davidenko nishikori nisikiri niskikori nndal nogomet nokava nole nosioci nositelj nositelji nositeljice nova djokovic nova đoković nova generacija nova pravila novac novaj djokovic novaj đoković novajk đokovic novak đoković novak djokovi novak djokovi c novak djokovic novak djokovic australian open 2014 novak djokovici novak djoković novak djokovuc novak đkovoć novak đokobić novak đokovć novak đokovi novak đokovic novak đoković novak đoković povreda novak đoković. novako djoković noval đoković novi novi reket novi tereni novi trener novinari novk đoković njabolji teniser njava meče. đoković njbolji peni njemačka obavljen žrijeb obavljne žrijeb odjeca odjevanje odlučujući setovi odmor odredjeni nosioci odustajanje olacenici2 olimpijada olimpijse igre olimpijske igre open 13 open era operacija operema oporavak oprema oprostaj optužbe osmina finala osminafibala osminafinal osminafinala osminafinala. osminafinale osminefinala osninafinala osvjaci monte carla otkazala nastup otkazao turnir ovan dodig overgrip ozljeda pablo andujar paola suarez paolo lorenci paparazzi paraova paris pariz pariz masters parovi parovi cetvrtfinala partneri patrick rafter paul henri mathieu pauza pavljičenkova pehar peking penzija pet kes pete sampras peter loundgren petra kvitova petra kvotova petra martic petrova philipp kohlschreiber piles pit sampras plate plava sljaka plava šljaka ples plufinale pobjeda pobjednici počinje podaci podrška poen pohvala poker pol anakon politika polufinala polufinale polufinalni mečevi poraz porazena poredak porez portugal poslije finala poslije murraya posljedni turnir potez dana potrova povereda kuka povijest povlacenje povlacnje povlačenje iz tenisa povratak povrda koljena povrde igrača povreda povreda koljena povrede povrtak pozivnica pozivnice prag praovi pravila predano predstavljamo prehlada prenos prenos uzivo prenos uživo preporuka pretnja smrcu prica pripreme prognoza promjena datuma propusta proširenej prošlost prva runda prvi prvi meč prvi teniser svijeta prvo kola prvo kolo prvo kolo poraz prvo kolo rezultati prvo kolo. prvo kolo. tsonga prvog kola rezultati pulufinala punjenje ugljikohidratima qiang wang Queens Quens querrey radek stepanek radvanska radwanska radwnaska rafa nadal rafaek nadal rafael rafael nadaal rafael nadal rafael nadal izjava rafaela nadal rafaela ndala rafale nadal rafeael nadal rafeal nadal rafeal nadal u drugom kolu rafel nadal rafela nadal rahhec ram raland garos raland garros 2013 ramos raoland garos raoland garros raonic raonić raonić miloš rapored mečeva rarafael nadal rasopored meceva raspored raspored meceva raspored mecva raspored cetvrt finala raspored četvrtfinalnih mečeva raspored mčeva raspored meceba raspored meceva raspored meceva cincinnati raspored meceva drugog kola raspored meceva prvog kola raspored mečava raspored mečev drugog kola raspored mečeva raspored mečeva prvog kola raspored mečeva. četvrtog kola raspored mečeve raspored mećeva raspored polufinala raspored polufinalnih meceva rasporeed mečeva rasspored meceva razmjena linkova rebecca marino reger federer regis de camaret rejking reket reketa reketi reklama reklame rekonstrukcija rekord rekordi rekreacija rezeultati rezulatai rezulatati rezulati rezultai rezultai mečeva rezultat rezultati rezultati drugog dana rezultati drugog kola rezultati meceva rezultati mečeva rezultati osmine fibala rezultati osmine finale rezultati prvo kolo rezultati prvog dana rezultati prvog kola rezultati rima ricardas Beranks ricardo sanchez ricci bih ricci bitti richard bloomfield richard gasquet richard sears rici biti rim rim masters rim turnir riske rivalitet rivalstvo rkordi roalnad garos roalnd garos roalnd garos 2013 roanic roberta vinci robin haase robin soderling robredo rochus rod laver roddick roddik rodick rodik rođendan rogaer federer roger federe roger federer roger federere roger federr roger federr. andy murray roger fedrer roger rasheed rogerio dudara da silva rogers cip 2013 rogers cup rogers cup 2013 rogrer rolanad garros 2013 roland garos roland garos kompleks roland gaross roland garrios 2013 roland garros roland garros 2013 roland garros 2015 roland garros. del potro roland gars Rolang garros rolex rolnd garros rolond garos ronic roterdam rotterdam rusija sabine lisicki sad salatara sam querrey samantha stosur sampara sampras samsung sangahi sangaj santiago bernabe sao paulo sara erani saradnja sarajevo sarapava sarapoca sarapova sarpova sastav sat satanislas wawrinka satira savjeti schiavone francesca schivone sela selektor seppi seppo serana wiliams serana williams serbia open serena serena viliams serena wiliams serena wiliman serena williams serene serene wiliams sergio ramos series 250 series 500 serija 500 servis sestra sestre wiliams sevilja sezona sezona šljake simon sinom sistem takmicenja skor sloane stephans snima kemča snima meča snimak snimak meca snimak meča soderling sony ericsson open spanci spanija spepanek spin spisak spisak pobjednika spontor sponzor sponzori spora podloga sporski psiholog sport illustretede sportska ishrana Square Garden srbiaj srbija srebrena medalja srugog kola srvija česka ssimon sspanija stampa stan wawrinka stanislas wawrinka starace statistika statistike steffi graf stepanek sterače stockholm stokholm stosor stosur strajk stres stutgart Stuttgart sudije sureanja suspenzija sutkinja suzzane lenglen svedova svedseka svedska svejtski kup svetlana kuznetsova svicarska svjetska svjetska grupa svjetski kup swena wiliams šafarova šahar per šarapova šetepank šljaka španija španija. argentina šsarapova štepanek švedska tabela taj brejak. spanac taj brejk taktika tamara paszek tatsuma ito tatsvili teće kolo tehnika telefoni telegraph tenis tenis i ishrana tenis klubovi tenis po godinama tenis u kolicima tenis uzico tenis uzio tenis uzivo tenis užiovo tenis uživo tenis uživo federer tenis uživo prvo kolo tenis užzivo teniseri teniserka godine teniserke teniska kuca slavnih teniska loptica teniska nada teniska oprema teniske loptice teniski kamp teniski lakat teniski reket teniski teren tenisreke tenisu uživo tennis tennis channel teorija zavjere teren tereni test izdrzljivosti težina reketa thiem thomas berdych thomaz bellucci tim đoković tim henman Tim Smyczek time tipasarević tipasrevic tipasrević tipsaravic tipsarevć tipsarevic tipsarević tipsarević. treće kolo tipsarevoć tipsarovic tipsarović tipsrevic tisarević tisparevic tisparević tišsarević Tito Vaskes titula titula. titule tk tk resavac tobias kamke tokio tomas berdych tomas muster Tomaš Berdih tomaz bellucci tomi has tomic tomić tomislav brkic tommy haas tommy hass tommy robredo toms berdych toni toni nadal tony nadal top 10 reazbijača reketa top 10 tenisera topspin trava trće kolo trece kolo treče kolo treće kolo treće kolo treći dan trener treneri trening trening roland garos treniranje trenutak tri seta troicki troicki. tipsarevic troickii tsnoga tsnonga tsonga tuca turnir turnir u rimu turniri turska tutorijal tvrda podloga twitter u s open 2012 udarci ulaznice ulica ungug unicef uniqlo uništavanje reketa uradi sam US Open US OPEN 2011 us open 2012 us open 2013 us open serija us opena wta us openat atp us opne 2012 uvrede uzivo uzivo meč uzivo tenis uživo vajld karte vavrinka venus venus wilams venus wiliams venus williams vera zvonarjeva verdasco verdasko vibledon victor hanescu video vije vijesi vijesti vikendica viktor troicki viktoria azarenka viktorija azarenka viliams vin del mar vina del mar virus Vivian Cheruiyot vlade divac vojteh fibak volej volley voskobojeva vostana figura vozniacki voznijacki voznjacki vristanje wavrinka wawrinka wawrinkanka wibledon wiliams will smith william larned williams wilson wimbeldon wimbledon wimbledon raspored mečeva wimbledon 2011 wimbledon 2012 wimbledon 2013 wimbledon 2015 wimbledon finale wimbledona wimbleodon wimledon winston-salem wolfsburg world team cup wozniacki wozniaki woznijacki woznikai wta wta austalian open wta austarlian opne wta australia open wta australian open wta baku wta birmingham wta bogota wta brisbane wta carlsbad WTA Charlestone wta cincinnati wta daoha wta doda wta doha wta indian wells wta istanbul wta kuala lumpur wta lista wta litasta wta madrid wta maima 2013 wta miami wta miami 2013 wta montreal wta pariz wta poredak wta rank wta rim 2013 wta stanord wta sydney wta tokio wta toronto wta tur wta us opena wta us poen wtp yahoo young youzhny za 13.2.2012 zabava zabrana zagreb zanimljivisti zanimljivosti zanimljivoti zarada zarada 2011 zarada 2012. zarade zatvor zavrsni turnir zavrsni turnir završni master završni turnir zdravlje zemlja zene zenem šarapova zenica open zenska konkurencija zjava zlatna medalja zlato zrijeb zvižduci zvonareva zvonarjova zvrsni turnir žene žrijeb žrijeb. izvučeni parovi. žrijeba
false
ltr
item
TopTenis: Tri osnovna principa sportske prehrane u tenisu
Tri osnovna principa sportske prehrane u tenisu
http://2.bp.blogspot.com/-iZr7bAnPwKo/UUoEJul_s1I/AAAAAAAAB8I/aKdO4FRiDD4/s1600/djoko+ishrana.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-iZr7bAnPwKo/UUoEJul_s1I/AAAAAAAAB8I/aKdO4FRiDD4/s72-c/djoko+ishrana.jpg
TopTenis
http://www.e-tenis.org/2013/03/tri-osnovna-principa-sportske-prehrane.html
http://www.e-tenis.org/
http://www.e-tenis.org/
http://www.e-tenis.org/2013/03/tri-osnovna-principa-sportske-prehrane.html
true
2240105784964390783
UTF-8
Tekst nije pronađen POGLEDAJ SVE opširnije Odgovori Poništi odgovor Obriši od NASLOVNA STRANICE OBJAVE POGLEDAJ SVE PREPORUČENO OZNAKA ARHIVA PRETRAGA SVE OBJAVE Nije pronađen nijedan naslov koji odgovara zahtjevu! Nazada na početnu Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy