Wimbledon 2012 - najava turnira

Wimbledon 2012: Ove godine se održava 126. Vimbldon i traje od 25. juna do 8. jula. 128 igrača će se boriti za titulu, od kojih ce 16 doći iz kvalifikacija, a 8 će dobiti pozivnicu. 
128 igrača će biti u žrijebu za kvalifikacije i igraju se tri kvalifikacione runde. Samo posljednje kolo kvalifikacija se igra u tri dobijena seta dok se ostala kola igraju u dva dobijena seta.
Pozivnice su dobili Baker, Goffin, Golding, Goodall, Haas, Hewitt i Ward. Sve mečeve s ovog turnira u direktnom prenosu možete pogledati na našoj strnici ovdje.

Glavni žrijeb je u petak, 22. juna u 11h. Do sada učesce su otkazali Pablo Cuevas i Robin Soderling. Kao i svake godine nagradni fond Vimbldona se povečava i ove godine se povećao za milion i po funti. Sada iznosi 16 miliona funti. Pobjednik dobija 2000 ATP poena. Titulu u muškom singlu brani Novak Djokovic koji je u prošlogodisnjem finalu dobio Rafaela Nadala, a u ženskom Petra Kvitova koja je dobila Mariju Šarapovu.

Treći Grend Slam sezone se po mnogo čemu razlikuje od ostalih turnira, ima najdužu tradciju i po mišljenju mnogih teniskih stručnjaka je najprestižniji teniski turnir na svijetu. Prvi put je odigran 1877. godine. Održava se u All England Club-u i ovo će biti 126. izdanje turnira.

All England Club ima 19 travnatih terena. Najveći je Centralni teren na kojem se i igraju najvažniji mečevi. 2009. je postavljen pokretni krov, koji omogučava igranje i pored kiše. Kapacitet Centralnog terena je 15000 mjesta. Teren broj 1 je drugi po velićini i ima kapacitet od 11500 mesta. Treba pomenuti i čuveno “Groblje šampiona”, a to je stari Teren broj 2, 2009. je preimenovan u Teren broj 3. Ove godine imamo i “mali Vimbldon”, Olimpijski turnir u tenisu, koji će se naravno održati u All England Club-u.

Najviše titula imaju Renshaw i Sampras, po 7. Slijedi Federer sa 6, a zatim Doherty i Borg sa 5. Borg i Federer su 5 puta uzastopno osvajali turnir. Borg je 1976. je osvojio titulu bez izgubljenog seta. Britanski i francuski teniseri zajedno u Amaterskoj eri imaju 42 titule, a u Open eri nijednu. Igrači koji su osvajali Vimbldon i u Amaterskoj i u Open eri su Australijanci Newcombe i Laver.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.