Rafael Nadal - kralj Roland Garrosa

Roland Garros 2012:  Rafael Nadal je u finalu ovogodišnjeg French Opena pobijedio Novaka Đokovića u meču koji je počeo u nedjelju ali je zbog kiše i mraka završen u ponedjeljak. Nadal je slavio pobjedu sa 6-4, 6-3, 2-6 i 7-5. Ovom pobjedom, Nadal je ušao u historiju Roland Garrosa kao jedini igrač koji je ovaj turnir osvajao sedam puta (Bjorn Borg ima šest naslova RG).

Prva tri seta su u cijelosti odigrana jučer. Nadal je briljirao u prva dva seta koja je dobio sa 6-4 i 6-3, a Novak nije uspjevao doći do svoje igre. Nadal je poveo u trećem sa 2-0, a onda je Đoković zaigrao mnogo bolje, Španac je počeo griješiti i Novak je smanjio zaostata u setovima na 2-1. Dobra igra Srbina nastavljena je i u četvrtom setu, kada je došao do brejka, ali pri rezultatu 2-1 meč biva prekinut zbog kiše. Kako je stigao i mrak, odlučeno je da se nastavi u ponedjeljak.

Prvi gem nakon jednodnevne pauze teniseri su počeli stegnuto. Nadal se povukao iza osnovne linije, samo je vraćao Novakove udarce čakajući greške i sačekao ih je. Uspio je da stigne do brejka  koji mu je donio izjednačenje u četvrtom setu (2:2).

I drugi gem nakon pauze pripao je Špancu i to bez izgubljenog poena, ali Đoković je uspio da se smiri i izjednači na 3:3. Međutim, Nadal je bio neumoljiv na svom servisu, ponovo je dobio bez problema gem i ponovo je prebacio pritisak na srpskog tenisera (4:3). Novak je izborio sa tim pritiskom, ali nikako nije mogao da pronađe rešenje za servis Španca.

U međuvremenu je počela ponovo kiša, a Nadal je dobivši još jedan servis gem bez izgubljenog poena stigao na gem od pobjede. Uslijedila je pauza od nekoliko minuta jer je ponovo počela jaka kiša, ali meč je brzo nastavljen. U 11. gemu na servis Nadala, Đoković stiže zaostatak od 0:30, ali ne uspjeva napraviti brejk. Odlazi se na 6:5 za Nadala, koji pravi brejk na servis Đokovića u 12. gemu. Koliki pritisak je bio na Đokoviću govori i činjenica da je napravio duplu servis grešku na meč loptu za Nadala koji je, mora se priznati, sasvim zasluženo osvojio Roland Garros.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.