Roland Garros – istorija turnira

Današnji French Open je turnir sa tradicijom dužom od jednog vijeka. Prvi je grandslam turnir koji je ušao u Open eru. Danas je najvažnije tenisko natjecanje na zemljanim terenima…

Teniski stadion, domaćin jednog od četiri najveća teniska turnira, izgrađen je 1928. godne, ali Prvenstvo Francuske za tenisere traje još duže. U početku rezervirano samo za članove francuskih klubova, prvenstvo je odigrano prvi put na terenima Stade Francais kluba u Parizu 1891. godine. Ženski singl se počeo igrati šest godina nakon toga, a 1925. godine turnir je otvoren i za strane igrače. Na taj način rođen je Francuski međunarodni turnir (French Internationals) sa mečevima na Stade Francais i Racing Club de France terenima do 1928. godine kada je preseljen na sadašnju lokaciju (Roland-Garros).

1927. godina je bila od velikog značaja za francuski tenis. Bila je to godina u kojoj su se proslavili Francuski mušketiri (Jacgues Toto Burgnon, Jean Borotra, Henri Cochet i Rene Lacoste)koji su godinu ranije izveli jedno od najvećih sportskih iznenađenja u 20. vijeku. Ova četvroka je uprkos malim šansama koje su im davane uzdrmala javnost osvajanjem Davis Cupa na američkom tlu, pobjedom nad domaćinom, a isti uspjeh su ponovili i godinu dana kasnije finale se igralo u Parizu. Za takvu manifestaciju bio je potreban stadion vrijedan pomena. Zbog toga je Stade Francais predao na upotrebu tri hektara zemljišta Francuskoj Teniskoj Federaciji. Jedini uslov je bio da novi stadion mora nositi ime jednog od najrenomiranijih članova Stade Francais kluba, Roland Garrosa, koji je poginuo nekih deset godina ranije. Roland Garros je bio pionir avijacije koji je 23. septembra 1913. godine postao prva osoba koja je preletjela Mediteran. 1928 godine French Internationals je postao prvi događaj održan na novom stadionu, netom prije nego su „Mušketiri“ pobijedili amerikance u dugo očekivanom revanšu Davis Cup finala. Čuveni Mušketiri su bili na svjetskom vrhu još pet godina nakon toga.

Od 1940. do 1945. godine Roland Garros nije igran zbog Drugog svjetskog rata. Nakon rata turnir je postao još jači, prateći rast popularnosti tenisa. Značajna prekretnica za turnir se dogodila 1968. godine kada French Internationals postaje prvi Grandslam turnir koji se pridružio „Open“ eri. Dolaskom tenisera-profesionalaca turnir je doživio još veći razvoj i napredak.

Kasne sedamdesete i rane osamdesete godine dvadesetog vijeka bile su vrijeme magije za tenis uopšte, a naročito za Roland Garros. Centralni teren je bio pozornica na kojoj su se mogli vidjeti mogli vidjeti sjajni nastupi Bjorna Borga, koji je u to vrijeme mamio uzdahe publike osvojivši rekordnih šest naslova ovog turnira. Osim njega još je nekoliko tenisera koji su svojm nastupima ostali upisani zlatnim slovima u istoriju turnira – Ivan Lendl, Mats Wilander, Gustavo Kuerten – koji su doprinjeli izgradnji reputacije French Opena.

Ženski singl je također ima svoje šampionke, poput Chris Evert koja je bila nadmoćna u seriji veličanstvenih bitaka protiv Martine Navratilove tokom nekoliko godina. Steffi Graf je tokom 12 godina igranja osvojila srca navijača osvojivši šest titula na French Openu, a Monica Seles je bila nezaustavljiva tokom 1990., 1991. i 1992. godine.


Danas, Roland Garros (French Open) sasvim zasluženo nosi reputaciju najprestižnijeg svjetskog  teniskog turnira na šljaci. Svake godine je sve konkuretniji, a uspjeh francuskih tenisera i teniserki na njemu je skroman. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, samo su Nelly Landry (1948), Francoise Durr (1967) i Marry Pierce (2000) u ženskoj, a Marcel Bernard (1946) I Yannick Noah (1983) u muškoj konkurenciji, podigli pehar pobjednika turnira.

Hoće li francuski teniseri nakon dugo vremena dobiti priliku da vode glavnu riječ na turniru? Da bi ste osvojili turnir skoro da je uslov da govorite španski, jer većina današnjih specijalista na zemljanim turnirima su ili španci ili argetinci, uključujući i aktuelnog šampiona. To je ljevoruki teniser sa Majorke, Rafael Nadal, koji je jedini čovjek u istoriji French Opena koji je osvojao turnir sva četiri puta kada je na njemu igrao.Do danas Nadal je odigrao 6 turnira I osvohiga je 5 puta.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.