e-tenis.rog

Teniske loptice - 20 činjenica

teniske loptice
Prve teniske loptice su bile pravljene od kožnih vrećica punjenih ljudskom ili životinjskom dlakom.

Vulkanizirana guma se prvi puta upotrebljavala za izradu teniskih loptica davne 1870. godine.

Žuto - zelene teniske loptice su uvedene u sport 1972. godine. Prije toga, sve teniske loptice su bile bijele ili crne, zavisno od boje podloge na kojoj se igralo.

Trenutna boja koja se koristi pri izradi teniskih loptica poznata je kao "optička žuta", i dokazano je da je ona druga najuočljivija boja loptice za razne podloge i uslove u kojima se igra tenis.

Kada bi se teniske loptice pravile samo prema naučnim činjenicama, narandžaste loptice bi se koristile. Činjenica da su takve loptice manje vidjljive na televizijskim ekranima je spiječila da se danas koriste loptice ove boje.

Tri tipa teniskih loptica se koriste za profesionalne teniske mečeve, za različite podloge - zemlju, travu, tvrde i dvoranske podloge. Do 2002. godine samo jedan tip loptica se koristio na svim podlogama.

Devet od deset (9/10) teniskih loptica se proizvodi u Aziji, gdje gume kao glavnog sastojka u proizvodnji loptica, ima u izobilju.

Šuplja unutrašnjost teniskih loptica u početku se stavljala pod pritisak tako što bi se prije zatvaranja dodavale hemikalije, koje bi ostale zarobljene unutra. Nakon zatvaranja bi se uz pomoć toplote aktivirale ove hemikalije i tako nabijao pritisak u unutrašnjosti loptice.

Savremene teniske loptice se hermetički zatvaraju kada se dvije polovice loptice spajaju zajedno u posebnoj kompresionoj komori.

Najskuplji materijal koji se koristi u proizvodnji loptica je (vuneni) filc koji pokriva loptica. Filc se "rastapa" na lopticu tokom procesa izrade, i igra ključnu ulogu u letu i aerodinamici loptice.
300 miliona teniskih loptica se proizvede svake godine.

Pošto se teniske loptice teško recikliraju, rabljene loptice imaju i svoje alternativne upotrebe. U Engleskoj, npr., korištene teniske loptice sa važnih turnira se koriste ka staništa za ugrožene vrste puhova.

Vrhunske teniske loptice se nakon izrade skladište u hermetički zatvorene posude u kojima stoje do prodaje i upotrebe. Loptice počinju gubiti pritisak od trenutka kada se posude u kojima ih je proizvodjač zapakovao otvore, ali se taj pritisak može povratiti u posebnim komorama namijenim za vraćanje pritiska.

Pritisak u lopticama kvalitete potrebne za teniski meč iznosi približno 2 atmosfere.

Loptice odobrene od strane ITF (Internationa Tennis Federation) moraju težiti od 56.7 grama pa do 58.5 grama. Prečnik loptice mora biti izmedju 63.5 mm i 66.7 mm.

Preko 200 brendova (proizvođača) loptica ima potvrđen kvalitet od strane ITF-a.

Neki teniseri preferiraju koristiti loptice koje nisu pod pritiskom, jer one postaju lakše i aerodinamičnije što se duže igra sa njima.

Gumena jezgra teniskih loptica se jož proizvode i služe za igranje "Real tenisa", prethodnika modernom "lawn" tenisu.

Obične teniske loptice nisu pogodne kao igračke za pse i druge kućne ljubimce zbog boje korištene u izradi, koja je karcinogena. Posebne teniske loptice se izradjuju kao igračke za pse.

Boja štampe koja se koristi na loptici da bi označila proizvođača se određuje na osnovu podloge terena na kojoj će biti korištene loptice. Crvena tinta se koristi za zemljane terena, dok je crna štampa u upotrebi za loptice korištene za tvrde podloge.

3 komentari:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Teniski lakat

teniski lakat
Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji se koriste pri ispružanju šaku i prstiju, odnosno teniski lakat predstavlja “upalu tetive koja povezuje mišiće ekstenzore sa spoljašnjim epikondilom.”
To su dugi mišići sa spoljne strane podlaktice koji pomažu da se otvori i ispravi šaka i ručni zglob, a tetivom su spojeni na donji vanjski dio nadlaktice (lateralni epikondil). Na tom hvatištu tetiva nastaju degenerativne i upalne promjene odgovorne za nastanak teniskog lakta (lateralni epikondilitis). Uzroci takvih oštećenja tetive najčešće su hronični podražaji zbog učestalih i ponavljanih pokreta ruke vezanih uz određena zanimanja ili sport. Uzrok također može biti i jednokratna trauma, npr. kod nošenja vrlo teškog tereta. Kod tenisera, uzrok povrede leži u teniskom reketu koji služi da do minimuma smanji silu koja se prenosi na ruku prilikom udarca. Ako je poremećen balans u gripu dolazi do opterećenja koje je najviše usmjereno prema laktu, zbog čega pri izboru reketa treba obavezno konsultovati trenera ili neko drugo stručno lice. Smatra se da oko 30% tenisera u određeno vrijeme svoje karijere razvije teniski lakat. Ova povreda podjednako pogađa i muškarce i žene i u 75% slučajeva se javlja na dominantnoj ruci (desna kod dešnjaka).
Takodjer, ova povreda se najčešće vidja kao profesionalna bolest i kod vodoinstalatera, molera, stolara, vrtlara, osoba koje rade na računaru, daktilografa, nekih muzičara (violinisti npr.), itd.

Simptomi teniskog lakta su :
 • Bol na vanjskoj strani podlaktice ispod zgloba lakta, koja se ponekad širi niz ruku do šake.
 • Bol je uzrokuje savijanje ruke, podizanje ruke ili zahvaćanje i držanje laganih (svakodnevnih) predmeta poput čaše vode.
 • Bol obično započinje postepeno i kasnije postaje sve jača. Ovisno o težini oštećenja, bol može biti blaga i javiti se neko vrijeme nakon aktivnosti; može trajati za vrijeme aktivnosti i pojačavati se; ili može biti konstantna i jaka tako da onemogućuje aktivnost.
 • Osjetljivost na dodir u području lakta.
 • Podlakticu je ponekad teško u potpunosti ispraviti.
 • Teniski lakat rijetko uzrokuje oticanje zgloba, zato u tom slučaju treba posumnjati na neko drugo stanje kao što su artritis ili giht.

Prevencija za pojavu teniskog lakta

Suština ove povrede je u izboru reketa koji u nekim svojim elementima izaziva konstatne mikrotraume koje vremenom dovedu do entenzitnog opterećenja i povrede koje pogubne za sportistu. Da bi se to spriječilo neophodno je da reket bude „našpanovan“ - zategnutost žica na reketu mora odgovarati profilu tenisera, težina reketa mora da bude optimalna, grip mora biti adekvatan ruci tenisera, pokreti reketom moraju biti pravilni, treba izbjegavati stereotipnost u igri, način držanja reketa. Stil i tehnika izvođenja udarca (ravni udarci, spin udarci i slično) koji ako se ne izvode pravilno mogu izazvati mikrotraume na ekstenzornim pripojima lakta. se aktivnosti koje su vremenom dovele do teniskog lakta moraju odvijati, potrebno je barem 5 do 10 minuta „zagrijati“ ruku blagim pokretima i istezanjem prije započinjanja aktivnosti. Također je potrebno često odmarati ruku. Redovito treba provoditi vježbe istezanja i jačanja mišića.

Dijagnoza povrede se postavlja na temelju liječničkog pregleda i utvrđivanja bolnih mjesta na lakatnom zglobu, kao i na temelju podataka o zanimanju i sportskim aktivnostima bolesnika. Radiografski nalaz zgloba lakta je najčešće uredan.

Liječenje je potrebno započeti ubrzo nakon pojave simptoma i utvrdjivanja povrede. Dok traju bolovi važan je odmor i odmor od radnih i sportskih aktivnosti (mirovanje do dvije sadmice u kojima se paralelno mogu raditi i fizikalni tretmani za suzbijanje upale - laser, ultrazvuk, magnetno impulsno polje i diodinamik).


Izvori:
http://www.mojdoktor.hr/
http://www.stetoskop.info/

0 komentari:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Spin u tenisu


Šta je spin, kako odigrati spin u tenisu i kako reagovati ako vaš protivnik igra spin? Pročitajte u tekstu koji slijedi.
Spin predstavlja rotaciju loptice oko vlastite ose pri kretanju. Prednost ovakvog kretanja loptice jeste u putanji loptice koju je teže procijeniti za protivnika, te u nepredvdiljivijem ponašanju nakon odskoka od podlogu.
Možda najbolji opis spina u tenisu je "izvesti nije lagano, ali je užitak gledati i odigrati isti kada se savlada tehnika spina". Voljeli li ga ili ne, igrali ga ili ne, danas ćete sasvim sigurno naići na protivnika koji će vas natjerati da igrate udarce koji podrazumjevaju prilagodjavanje lopticama koje imaju spina. Suočavanje sa igračem koji odlično koristi spin može biti noćna mora za one kojima je isti slabija strana. Zbog toga naučita kako udariti spin i kako se nositi sa spinom. Najbolje bi bilo prvo naučiti kako loptici saopštiti spin, jer ćete tako bolje razumjeti mehanizam spina, i bolje se edukovati kako rješavati situacije u kojima protivnik odigra spin. Dobar spin je zaštitni znak svakog svestranog tenisera.

Kako loptici saopštiti spin
Udarcem reketom teniskoj loptici možemo zadati dvije vrste rotacije oko njezine vlastite osi, tzv. topspin i backspin. Svaki od ova dva načina rotacije ima za posljedicu drugačije ponašanje loptice u igri i, posredno, drugačiju pripremu i taktiku tenisera za udarac.
Kako bi loptici saopštili spin pri udarcima, potrebno je promjeniti putanju reketa pri zamahu. Putanja se razlikuje nego kod standardnih ravnih udaraca.
Topspinom se u tenisu naziva način udarca kada se loptici daje smjer rotacije u smjeru njezina kretanja. Topspin se postiže udaranjem loptice u zamahu "od dolje prema gore", kad reket kreće u udarac iz pozicije ispod putanje kretanja loptice.
Vrh loptice kod topspina rotira suprotno smjeru strujanja zraka (slika gore) što usporava to strujanje pri vrhu loptice. Pri dnu se loptice dešava potpuno suprotna stvar: dno loptice rotira u smjeru strujanja zraka što tu struju ubrzava. Zbog različitih brzina strujanja dolazi do različitih tlakova pri vrhu i dnu loptice. Tlak pri vrhu je viši od onoga pri dnu što uzrokuje silu koja tlači lopticu prema dolje, tj. tjera je da padne (tzv. Magnusov efekt u fizici).
Topspin je koristan kod travnatih ili tvrdih podloga jer brze loptice na brzim podlogama daju dodatnu notu agresivnosti igri.

Suprotno se primjenjuje na backspin ili underspin. Tada je rotacija loptice oko vlastite ose suprotna u odnosu na topspin. Kod backspina loptica rotira u smjeru suprotnom od smjera svog kretanja (slika dolje), kao da se "vraća" prema igraču koji je udarac uputio. Zbog ponašanja suprotnog od topspina javlja se sila koja "podiže" lopticu i omogućuje joj dulje zadržavanje u zraku. Backspin se postiže zamahom reketom "od gore prema dolje", primjerice tzv. sliceom.
Backspin loptica putuje sporije od topspin loptice te pri doskoku o tlo ne odskače ravno naprijed u smjeru kretanja. Zbog sporosti se koristi kao defanzivno oružje, kada igrač koji je uputio udarac treba "kupiti" vrijeme kako bi se u sljedećoj izmjeni udaraca pravilno postavio i krenuo u napad. Također, nepravilno i slabo odskakanje loptice o tlo tjera protivnika na prilagodbu na nezgodan udarac i, najčešće, na odustajanje od napadačke taktike.

Takodjer, postoji još jedna vrsta udarca, tzv. sidespin. Kod ovog udarca, loptica se udara sa strane. Koristi se uglavnom za udaranje izrazito niskih ili visokih loptica. Razlog zbog čega koristimo ovaj udarac je to što u nekim situacijama nismo u mogućnosti da idemo reketom ispod loptice (kod niskih odskoka) ili iznad loptice (za slučaj visokih lotpica). Koristi se često i u servisu, kada je protivnika dijagonalnim udarcem potrebno "izbaciti" iz terena.

ilustracije putanje loptica kod spina


Kako odgovoriti na spin

Kada savladate udaranje spina, onda je potrebno i naučiti kako reagovati ako ste na drugoj strani, tj. primate loptice koje nose mnogo rotacije. Šta učiniti kada protivnik igra spin?
Loptica sa mnogo topspina pravi luk u smjeru rotacije kada dolazi prema vama, što znači da će loptica odskočiti visoko nakon udara o podlogu. Što je luk viši i što je brža rotacija loptice, to je veći odskok loptice. Ovo može imati dva efekta na udarac igrača koji vraća ovakve loptice: oštar odskok loptice može vas dovesti u težak položaj ukoliko se niste pomjerlili unazad kako bi se prilagodili visokom odskoku. Drugi efekat je taj da zbog visokog odskoka loptice ste prisiljeni praviti kontakt s lopticom na visini koja je iznad nivoa koji odgovara vama. Rješenje bi moblo biti da igrate par koraka iza osnovne linije kada je na drugoj strani igrač koji forsira topspin udarac. Na ovaj način dobivate više vremena za reakciju i pripremanje udarca, a i prostor da lopticu udarite na visini koja vam više odgovara.
Takodjer je potrebno naučiti čitati luk loptice dok je još na protivničkoj strani terena. Tzv. topspiner može udariti lopticu sa visokim, srednjim ili niskim lukom. Što ranije prepoznate brže ćete se pripremiti za reakciju.

Spin je jedan od najfascinantnijih aspekata teniske igre. Koristite ga što više kako biste vašoj igri dali dodatnu dozu uzbudjenja i takmičarskog duha.

0 komentari:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Topspin - fizika udarca


Topsin je zvučna riječ u teniskom svijetu. Svaki teniser teži tome da ima dobar topspin zbog toga što je taj udarac najneugodniji za protivnika.

Ali šta je to tačno topsin i zašto je poželjno toliko koristiti topspin?

Topsin uzrokuje veliku rotaciju loptice tako da loptice leluja u zraku i veoma je teško predvidjeti njezinu putanju, što stvara velike probleme igraču na suprotnoj strani.A igraču koji igra topspin omugučava veču kontrolu nad lopticom i opšte je poznato da loptica uslijed topspina leti visko iznad mrežice te da naglo pada , što smanjuje vjerovatnoču da loptica udari u mrežu.

Fizika topspina

Najjednostavije i najčešče objašnjenje efekta topspina na tenisku lopticu kaže: uslijed rotacije loptice stvara se iznad loptice područje visokog pritiska, a ispod loptice područje niskog pritiska, te ova razlika u pritisku uzrokuje skretanje loptice prema dole. Ali šta uzrokuje veči pritisak iznad loptice uslijed njene rotacije i zašto je ispod loptice pritisak niži i da li je baš taj viši pritisak to što naglo gura lopticu prema dole? Da bi odgovorili na ovo pitanje vratičemo se daleko u prošlost na sami početak proučavanja topspina.

Gotovo prije 340 godina, tačnije 1672 godine, poznati fizičar Isaac Newton u svom rukopisu spominje da spin tj. rotacije teniske loptice uzrokuje njeno lelujanje u zraku. Iako je Newton ustanovio da rotacija loptice uzrokuje čudnu putanju loptice tek su se u dvadesetom stolječu razvile metode pomoću kojih je obajšnjeno šta se ustvari dešava s lopticom.
Savremeno razumjevanje utjecaja topspina na putanju loptica započeto je 1853. godine kada je njemacki fizičar Heinrich Magnus matematički opisao rezultujuću sili koja djeluje na sferu koja se kreče u fluidu, što se moglo primjeniti i na kretanje loptice kroz zrak. Njegova jednačina pokazuje kad je topspin primjenjen na lopticu rezultujuća slila dajeluje na lopticu prema dole. Ovaj efekat se zove Magnusov efekat i primjenjuje se na sve spinove, a ne samo na topspin. Magnusov efekat zavisi od gustine zraka, brzine loptice te brzine rotacije loptice.
Njavažnije dvije stvari koje kaže Magnusov efekat teniserima su: što je brže loptica udarena i što više ima spina veča je sila prema dole.

Iako je Mgnusov efekat objasnio rezultujuću silu on nije objašnjavao odakle tačno potiče ova sila i šta joj je uzrok. Uzrok i odakle potiče ova sila, objasnio je 15-tak godina kasnije nijemački fizičar Ludwig Pradtl, 1904. godine, predstavivši ideju o graničnom sloju.
Ako stavimo neki predmet u fluid, dio fluida koji se nalazi na samoj granici predmeta ostaje na predmetu i što je predmet grublji više fluida ostaje. Pošto se zrak ponaša slično fuidu čestice zraka će ostati na površini loptice bez obzira što loptica rotira. Zrak koji se nalazi na graničnoj površini s lopticom, kreće se zajedno s njom pri čemu daje čudan efekat loptici, koja počinje da leluja.

Loptica rotira u smjeru kazaljke na satu povlačivši dio zraka s graničnog niova, ovaj dio zraka na gornjem dijelu loptice zajedno s lopticom, se kreće u suprotnom smjeru od protoka zraka. Dok se dio zraka na donjem graničnom sloju loptice kreče u smjeru protaka zraka. Ako nađemo rezultujuće brzina na gornjem dijelu i donjem dijelu loptice ustanoviti ćemo da se gornji dio loptice sporije kreće od donjeg dijela, to je zbog onog sloja zraka na gornjem graničnom dijelu loptice, koji se kreče u suprotnom smjeru od protoka zraka.


magnusov efekat

Daniel Bernoulli, švicarski matematičar, koji je živio i radio u 18-tom stoljeću, pokazao je da kod fuida koji se brže kreče pritisak veći nego kod fluida koji se sporije kreče. Pa ako ovaj zaključak primjenimo na tenisku lopticu, vidimo da je pritisak zraka veči na gornjem dijelu loptice nego na donjem, zato što se gornji dio loptoce kreče sporije od donjeg dijela. Na lopticu sa topspinom djeluje sila pritiska prema dole zbog koje loptica postepeno pada. Dakle uzrok rezultujuće sile prema dole je razlika pritisaka na gornjem i donjem kraju loptice uslijed njene rotacije.

Ovo objašnjenje svakao ima smisla, ali da li je u potpunosti istinito? Da li nešto tako jednostavno kao Bernulijev princip stvarno objašnajva zašto loptica naglo pada kada je na njoj primjenjen topspin? Bernulije princip donkele i objašnjava djelovanje topspina na lopticu dok je detaljniji opis dala tek modernija teorija tzv. "wind tunel", teorija o kojoj nečemo govoriti sad.

Dakle, da zaključimo, Heinrich Magnus bio je prvi naučnik koji je pronašao jednačinu pomoću koje smo mogli izračunati kolika je rezultujuča slila na lopticu sa topspinom. Ali ova jednačina nije nam dala objašnjenje zašto se loptica tako kreče, kako se kreće. Nešto kasnije Pradtl i Bernoulli objasnili su nam da se usljied trenja izmedju graničnog sloja loptice i protoka vazduha gornji dio loptice brze kreče, usljed rotacije loptice, od donjeg djela pri čemu se stvara razlika pritiska.0 komentari:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Servis u tenisu


Servis (ili serva) u tenisu je udarac kojim se započinje poen. Igrač započinje servis bacanjem loptice u zrak i udaranjem iste (obično udarac nastaje kada loptica dostigne najvišu tačku pri bacanju) tako da nakon udara padne u suprotno servis polje tako da ne smije dirati mrežu. Loptica smije dirati mrežu samo kada je vraćena, i to tako da mora pasti u polje protivnika. Igrači obično serviraju preko glave, ali i udarac loptice dok je ispod nivoa glave (lukave serve, iz ruke)je, iako rijedak, dozvoljen.
Za početnike, servis predstavlja tećak udarac, ali kada se savlada predstavlja znatnu prednost.Uspješni igrači mogu servirati na više načina, i često je koriste kao ofanzivno sredstvo kojim pokusavaju steći prednost u poenu, ili da ga potpuno osvoje. Upravo zbog toga, od profesionalnih igrača se očekuje da osvoje većinu svojih servis gemova, a osvajanje protivničkog servisa (break) igra važnu ulogu u osvajanju meča.

Dozvoljene serve
Dozvoljen servis udarac je onda kada loptica padne u suprotno - dijagonalno (unakrsno) servisno polje. Ukoliko loptica padne van ovog polja, onda se radi o servis grešci (fault). Ukoliko se ovo ponovi dvaput uzastopno onda se radi o duploj greški (double fault) i servis se dodjeljuje protivniku.
Prijestup nastupa kada stopalo servisera dodje u nedozvoljen položaj dok izvodi servis udarac. Stopalo igrača koji servira ne smije dirati osnovnu liniju, niti centralnu liniju, sve dok ne udari lopticu pri servisu. Takodjer, od servisera se očekuje da ostane na približno istom mjestu dok izvodi početni udarac, tako da se spriječi da protivnik bude u nedoumici odakle će se izvesti servis udarac. Trčanje ili hodanje pri servisu nije dozvoljeno.
Ukoliko serviser baci lopticu u zrak, i pokuša da je udari ali je pri tome promaši, onda je to prekršaj (fault). Ipak, ukoliko je serviser nezadovoljan sa izbačajem loptice, on može da je pusti da padne, ili je može uhvatiti (rukom ili reketom) koliko god puta hoće, bez da načini grešku.
Servis se naziva let, kada loptica pri servisu zakači vrh mreže, ali sleti u ispravno servisno polje protivnika. Servis se ponavlja bez dodjeljivanja servisne greške. Loptica koja zakači vrh mreže i sleti izvan suprotnog servisnog polja protivnika se smatra servisnom greškom.

Prvi i drugi servis
Pravila ne razdvajaju prvi i drugi servis. Ipak, taktike koje se koriste pri serviranju se razlikuju. Prvi servis se obično udara maksimalnom snagom, krajnjim umjećem, kada je moguća i greška igrača zbog nastojanja da se osvoji poen odmah nakon servisa, ili već nakon sljedećeg udarca dovodjenjem protivnika u podredjeni položaj. Drugi servis je obično konzervativniji, kako bi se izbjegla dupla servisna pogreška, i obično se udara sa manje snage ili tako da putanja loptice bude više zakrivljena.

Tipovi servisa
Postoji pet uobičajenih tipova servisa koji se koriste: ravna/topovsko zrno ( eng. flatt/cannonall) serva, slice serva, topspin, topspin-slice serva, i američka zavrnuta/Twist serva. Dodatno, postoje i neki rijetko korišteni načini serviranja, kao što su podmukle serve sa underspinom (spin odozdo), i servisi sa sa obrnutim sliceom. (Slice - "rezati" lopticu reketom). Najpoznatije ove netipične serve su izveli Michael Chang i Martina Hingis, oboje na Franch Openu.
Termin "kik serva" je ambiciozan. Mnogi to koriste kao termin za "twist servu". Ali većinom se ovaj termin koristi za opisivanje serve sa mnogo topspina, tj. za servu sa topspinom, i twist servu.
Svaki tip servisa ima svoje taktičke prednosti.
Flat i slice serva se često koriste kao prve serve. jer su one najpogodnije za postizanje as udarca, ili primoravanje protivnika na pogrešku, mada i za servisera one ostavljaju malo prostora za greške. Druga serva uobičajno ima topspin, sto smanjuje vjerovatnoću da loptica udari mrežu ili padne van predvidjenog polja.
Najbrža ikad zabilježena serva je od Andy Roddicka sa 249.5 km/h.
U ženskom tenisu, najbrže serve su zabilježile Brenda Schultz-McCarthy i Venus Williams sa 209 km/h.

Flat serva
Flat serva ( nekada poznata kao topovsko đule) je udarac sa Istočnim (Eastern) ili Kontinentalnim (Continental) gripom, i sa putanjom udarca direktno na lopticu, tako da se loptica ne rotira i pri kretanju siječe vazduh vrlo brzo. Profesionalni igrači muškog tenisa udaraju lopticu ovom servom tako da ona dostiže i do 200 km/h, i nekolicina ženskih teniserki (sestre Williams) takodjer izvode ovako brze udarce.
Loptica pri ovoj servi mora proci blizu mreže, tako da njena ne ostavlja puno prostora za greške. Zbog toga, pri ovoj servi loptica pada na centar igrališta, prelazeći mrežu tamo gdje je najniža, i obično se izvode kao prve serve kada igrač može priuštiti rizik pri serviranju.

Topspin serva
Topspin serva je udarac pri kojem se loptici daje spin prema naprijed, tako što se zadnji dio loptice pri udarcu reketom "očeše" prema gore. Kao i kod svih spin serva, loptica putuje sporije nego pri flat servi. Topspin na loptici omogućuje da loptica zaroni prema dole, što dozvoljava da se loptica uputi visoko preko mreže i da opet padne u polje. U fizici se ovaj efekat naziva Magnusov efekat. Zbog toga je topspin serva relativno sigurna i često se koristi kao druga. Topspin servu ne bi trebalo udarati slabije nego flat servu, već jače ili jednakom snagom, kako bi se proizveo potreban spin.
Topspin takodjer rezultira da loptica odskače visoko. Mnogi primači servi dobro izlaze na kraj sa lopticama koje visoko odskaču, ali sa forhend strane, ne i na bekhand stranu. Stoga, ove serve kada se ciljaju na bekhand stranu protivnika mogu biti dobro oružje u taktici serva - volej, čak i na prvom servisu.
Topspin servu je teže savladati od flat serve i topspin - slice serve, jer je tačka kontakta loptice i reketa direktno iznad galve servisera, ili čak malo iza nje, što zahtjeva složene pokrete tijela. Koristi se Continental grip, ili Eastern Backhand grip (sa forhend stranom reketa).


Slice serva
Slice serva se udara sa bočnim spinom (sidespin), koji se loptici saopštava tako što se pozadina loptice "očeše" udesno pri kontaktu (ljevoruki igrači lopticu će da udare nalijevo). Obično se izvodi sa Continental ili Easern Backhand gripom.
Bočni spin ove serve rezultuje da loptica pri letu skreće ulijevo, a pri odksoku loptica se zanosi, sto izaziva dodatno skretanje ulijevo nakon odskoka. Dobra slice serva može izazvati tako veliko skretanje da igrač koji prima servis mora izaći van bočne linije i do 3 metra da bi odigrao udarac.
Pri ovom servisu, serviser lopticu izbacuje uvis, i lagano prema desno u odnosu na svoju glavu, a zatim je udara kada loptica bude u položaju na 2 sata, ili na 3 sata u odnosu na servisera.
Pošto slice serva ima malo topspina, ili ga nema uopšte, onda loptica ne može prelaziti mrežu visoko iznad, tako da ostaje malo prostora za grešku. Zbog toga se ova serva češće koristi kao prva serva. Može se koristiti za postizanje asa, ili izbacivanje igrača koji prima servis van terena tako da ostaje otvoren teren, ili dovodjenje primača u tešku poziciju gadjanjem tako da loptica nakon sto skrene dodje u tijelo protivnika.


Topspin slice serva
Ova serva se izvodi sa oba spina, bočnim (side) i gornjim (top) spinom, tako da se zadnji dio loptice "očeše" rektom istovremeno prema gore, i na desno, pod uglom od oko 45 stepeni. Početnici obično serviraju na ovaj način, ali obično ne uspiju dobiti velik spin.
Ova mješavina topspina i bočnog spina izaziva da loptica skreće prema dole i nalijevo pri letu, odskačući visoko i nastavljajući da skreće lijevo nakon odskoka.
Zbog topspina, loptica može preći preko mreže više nego je to slučaj kod slice serve ili flat serve, ostavljajući manje šanse za pogrešku.


Kick serva / (američka) twist serva
Twist serva, u početku poznata kao američka twist serva, je posebna vrsta topspin - slice serve koja se ponaša drukčije pri odskoku, jer nosi više topspina nego sidespina. Umjesto zanošenja i nastavljanja skretanja ulijevo (gledano iz prespektive servisera) nakon odskoka kao što je to slučaj u svih slice serva, loptica grabi prema naprijed, ravno na bekhend igrača koji prima servis (ukoliko je desnjak). Kao i sve spin serve, loptica moze preci visoko preko mreze ostavljajući manju vjerovatnoću za pogrešku. Ovo, zajedno sa nezgrapnim odskokom, ovu servu čini popularnim izborom za drugi servis.
Da bi se proizveo potreban odnos topspina prema sidespinu, loptica mora imati uvrnutu osu rotacije, tako da se loptica rotira izvan svoje putanje (gledano odozgo, osa rotacije loptice se lagano okreće suprotno okretanju kazaljke časovnika). Loptica se izbacuje iza i ulijevo od glave servisera. Koristeći Continental, ili češće Eastern Backhand grip, igrač skoro uvijek pravi zamah reketom tako da udari lopticu u jednoj od dvije pozicije: udarac od 7 sati prema 1 sat, ili češće od 8 prema 2 sata. Udaranje loptice sa različitim uglovima i brzinama zavisi od cilja gdje se želi da loptica padne i kako da odskoči u protivničkom polju, što smanjuje predvidljivost putanje za primača serve, a povećava šanse za osvajanje poena servisera.
U nekim krajevima, američka twist serva je poznata i kao obrnuta side spin serva.

e

Ostali tipovi servisa
Obrnuta (Reverse) Slice serva,
Reverse Twist serva,
Reverse Topspin - Slice serva.

Terminologija:
As (eng. ace) - ispravan servis kod kojeg protivnik ne uspije dotaći lopticu.
Break - gubitak servis gema servera.
Break point (brejk lopta) - jedan poen od osvajanja brejka.
Double fault (dupla servis greška) - pogrešan drugi servis.
Fault (servis greška) - neuspio servis udarac koji ne započinje poen, jer loptica nije sletjela u predvidjeno protivničko polje)
Hold - server osvaja gem.
Let - kada loptica zakači mrežicu nakon serve, ali padne u ispravno protivničko polje. Servis se tada ponavlja.
Service Winner - servis koji protivnik uspije dotaći, ali ne uspije vratiti.

Igrači sa odličnom prvom servom:

Boris Becker
Stefan Edberg
Goran Ivanišević (drži rekord po najvećem broju asova u jednoj sezoni
Roger Federer
Pete Sampras
Andy Roddick (drži rekord po najbržoj servi)
Ivo Karlovic (najviše asova u jednom meču
Juan Martin del Potro
Ivan Ljubicic
John Isner
Serena Williams
Venus Williams (najbrži servis na ženskom turniru)
Maria Sharapova
Sam Stosur

1 komentari:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pet najvećih legendi Wimbledona - muškarciTurnir u Wimbledonu bio je dom za mnoge talente iz svijeta profesionalnog tenisa. Slijedi članak o petorici tenisera iz Open ere koji su se na Wimbledonu istakli najviše od svih: Pete Sampras, Bjorn Borg, Roger Federer, Rod Laver, Boris Becker.

1. Pete Sampras

Popularni Pištolj kako su ga zvali, dominirao je muškim tenisom u devedesetim godinama. Tokom tog perioda ovaj amerikanac je postavio rekord po broju osvojenih titula u muškom singlu u Open eri. Prvu titulu na Wimbledonu Sampras je osvojio 1993. godine, a zatim i svake sljedeće godine do kraja decenije, sa izuzetkom 1996. godine kada je elimisan u četvrfinalu od Richarda Krajiceka.

Tokom ovog perioda, Sampras je demonstrirao čvrstu odlučnost i fokusiranost, i postao pobjednik u nekim od finala Wimbledona koje je obilježio samo jedan igrač, Sampras. Wimbleon je Samprasu omogućavao savršenu platformu da prikaže svoju briljantnu servis-volej igru, u kojoj je demonstrirao svoju sposobnost da brzo završava razmjene i poentira, i to sa kliničkom preciznošču.


2. Bjorn Borg

Karaktera hladnog kao led, Bjorn Borg je bio poznat pod nadimkom "Ledeni Borg" u vrijeme svoje najveće slave. Švedski teniser kovao je svoju legendu kao jedan od najvećih na Wimbledonu, gdje je njegova gracioznost često bila neutralizirana burnim ponašanjem njegova velika rivala, John McEnora.

Borgovih pet titula na Wimbledonu su često bile pravdane njegovom izuzetnom atletskom junaštvu i fizičkoj spremnosti, pošto se govorilo da šveđanin ima neobično nizak broj otkucaja srca. Kako god, njegove impresivne sposobnosti na osnovnoj liniji su ga na kraju načinile šampionom. Njegov karakteristični udarac bio je njegov majstorski forhend s osnovne crte, zasljepljujući udarac poslan preko mreže sa neizmjernom snagom i topspinom.

3. Roger Federer

Roger Federer je bez puno muke popunio prazninu koja je u tenisu nastala odlaskom Petea Samprasa. Švicarski maestro najavio je svoj dolazak na svjetsku scenu uzimanjem naslova na Wimbledonu 2003. godine, a zatim je nastavio pobjednički niz koji mu je omogućio pet uzastopnih titula na Wimbledonu. Niz je prekinut 2008. porazom od Nadala u finalu, ali je Federer svoju šestu Wimbledonsku titulu osvojio 2009. godine.

Kao i drugi veliki šampioni, Federer je svoje uspjehe na Wimbledonu postizao, velikim dijelom, zahvaljujući svojoj sposobnosti da ostane fokusiran i miran dok je pod pritiskom. Federerov, poput biča - forehand, kombinovan sa servom koju je nemoguće pročitati, proizveo je stil idealan za travnate terene poput Wimbledona.


4. Rod Laver

Rod Laver je prvi veliki igrač Open ere, osvojio je Wimbledon pet puta tokom karijere. Najslavniji je po osvajanju Wimbledona 1962. godine, na svome putu da osvoji sva četiri grand slam turnira u jednoj sezoni. čime je postao jedinstven u muškom singlu. Laver je za WImbledon značajan i po tome što je dva puta osvajao titulu na samom zalasku karijere.

Laver predstavlja jedan od najvećih dokaza učinkovitosti servis-volej igre na travnatim terenima Wimbledona. Ovaj australijanac posjedovao je poput pera mekan udarac, koji mu je dopuštao da poene dobija udarajući drop voleje, te žestoki forhend, kojim je rutinski osvajao poene i kada se nalazio daleko iza osnovne crte. Laver je također bio i jedan od prvih primjera kako se udaraju spinovi, i imao je sposobnost udaranja loptica i sa topspinom i sa backspinom.


5. Boris Becker

Podvizi Borisa Beckera tokom 80-ih godina 20. vijeka doslovno definišu eru Open tenisa. 1985. godine, sedamnaestogodišnji Becker postaje prvi igrač koji nije bio nositelj Wimbledona a koji osvaja Wimbledon, pobjedom nad Kevinom Currenom u četiri seta u finalu turnira. Godinu dana kasnije uspješno je odbranio naslov pobjedjujući Ivana Lendla u tri seta.Becker je bio jedan od prvih igrača koji su rutinski osvajali poene moćnom servis igrom.

S nadimkom "Baron von Slam", Becker je pri servisu bio karakterističan po posebnom pokretu tijela, koji mu je omogućavao da loptici saopšti izuzetan momenat pri udarcu. Ipak, i pored odličnog servisa, Becker nije bio "jedno dimenzionalan" igrač, naprotiv, smatran je jednim od najodvažnijih i najvještijih volej igrača svoje ere.

2 komentari:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Historija Wimbledona


All England Lawn Tennis and Croquet Club, odgovoran za osnivanje vodećeg teniskog turnira u svijetu, je privatni klub osnovan 1868. godine, u početku samo kao kriket klub.

1875. godine tzv. lawn tenis, igra koju je predstavio major Walter Clopton Wingfield godinu dana ranije, je dodat aktivnostima Kluba. U proljeće 1877. klub je primenovan, pa je uz kriket u imenu dodat i Lawn tenis ("The All England Croquet and Lawn Tennis Club"), a zatim je uslijedio i prvi šampionat u Lawn tenisu.

scena sa prvog trunira
Jedino takmičenje održano 1877. godine bilo je takmičenje u muškoj pojedinačnoj konkurenciji, koje je osvojio Spencer Gore. Oko 220 gledatelja je prisustvovalo finalu, a ulaz su plaćali po jedan šiling.

Travnjaci su bili uredjeni tako da je glavni teren bio pozicioniran u centru u odnosu na ostale, pa otuda i naziv "Centralni teren". Taj raspored je većim dijelom zadržan kada se Klub preselio 1922. godine na sadašnju lokaciju u Church Road.


1980. godine izgradjena su četiri nova terena na sjevernoj strani, čime je Centralni teren ponovo postao i geografski centar, jer u prethodnom premještanju iz 1922. godine taj detalj nije bio potpuno ispoštovan. Otvorenje terena broj 1. u 1997. godini je samo naglasio taj opis.
Do 1882. godine, aktivnosti Kluba su se uglavnom odnosile na lawn tenis i te godine riječ "kriket" je bila izbačena iz imena kluba. Ipak, iz emotivnih razloga, vraćena je 1889. godine i od tada je klub poznat pod punim imenom "The All England Lawn Tennis and Croquet Club".


Ulazak dama u takmičenje

Godine 1884. uvedeno je takmičenje i u pojedinačnoj ženskoj kategoriji, kada se takmičilo 13 takmičarki, a prva šampionka je postala Maud Watson.
suzane lenglenIste godine, počelo je takmičenje i u muškim dublovima, a trofej za to takmičenje donirao je Oksfordski Univerzitetski klub, nakon što se njihovo takmičenje u dublovima više nije igralo, a igralo se u periodu od 1879. do 1883.
Kako je rasla popularnost Wimbledona, tako se razvijala i infrastruktura za gledaoce, kada se postavljaju trajni štandovi koji zamjenjuju privremeni smještaj koji je do tada postojao. Do sredine 1880-ih godina, gledaoci su se jagmili da vide nadmoć britanskih blizanaca, Ernesta i Williama Renshawa, koji su pojedinačno i kao partneri u dublu, osvojili 13 titula u periodu izmedju 1881. i 1889. godine.

U devedesetim godinama 19. vijeka, uzbudjenje javnosti oko Wimledona je isčezlo, ali 1897. godine legendarna braća Doherty, Laurie i Reggie, započinju svoju desetogodišnju vladavinu terenima, i uskoro se ponovo javlja gužva u gledalištima.

Prekookeanski šampioni Wimledona

Suzane Lenglen 1919. godineNa prelasku u novo stoljeće, Wimledon dobija i medjunarodni karakter, i već 1905. godine amerikanka May Suton pobjedom u pojedinačnoj konkurenciji postaje prvi šampion/ka Wimbledona koji dolazi iz neke prekookenaske zemlje. Ponavlja svoj uspjeh i 1907. godine, kada Norman Brookes iz Australije postaje prvi muški šampion iz neke prekookeanske zemlje, pobjedom u pojedinačnoj muškoj kategoriji. Od te godine, samo dva igrača iz Velike Britanije, Arthur Gore i Fred Perry, uspjevaju osvojiti titulu u pojedničanoj muškoj kategoriji, dok je pet britanki od preseljenja turnira u Church Road uspjelo osvojiti naslove u pojedinačnoj kategoriji - Kitty McKane, Dorothy Round, Angela Mortimer, Ann Jones i Virginia Wade.

Novi dom

Prije Prvog Svjetskog rata, objekti na prvobitnoj lokaciji, Worple Roadu, su prošireni kako bi zadovoljili rastuću zainteresovanost javnosti, i planovi za premještanje na veću lokaciju su pravljeni. Ovo nije postignuto sve do 1922. godine kada je sadašnju lokacija na Church Roadu otvorio Kralj George Peti. Predvidjanja izgradnje sadašnjeg stadiona, dizajniranog da primi 14.000 gledalaca, učinila su više na popularizaciji igre širom svijeta nego išta učinjeno do tog trenutka.

Nova lokacija je finansirana dijelom iz nagomilanih rezervi Kluba, a dijelom izdavanjem zadužbenica. Negativna predvidjanja u vezi sa budućnošću turnira su ostala neopravdana kada su zahtjevi za karte u prvoj godini premašile sva očekivanja.

Wimbledonski uspjesi i dvadesete godine

Tokom dvadesetih godina 20. vijeka, Francuzi ispoljavaju svoju dominaciju, i svake godine uspjevaju osvojiti barem jedan trofej u pojedinačnoj konkurenciji. Kako se bližio kraj vladavine Suzanne Lenglen, pojavljuju se tzv. "Četiri mušketira"- Jean Borota, Jacques Brugnon, Henri Cochet i Rene Lacoste - i tokom sljedećih deset godina zajedno osvajaju šest naslova u pojedinačnoj i pet u konkurenciji parova. Britanka Kitty McKane osvaja titule u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji od 1924. do 1926. gdoine, a godinu kasnije to uspjeva amerikanka Helen Wills.

Wimbledon nastavlja rasti i u tridesetima, kada se i tridesetosmogodišnji Bill Tilden vraća da osvoji i treću krunu na ovome turniru. 1931. godine, Cilly Assem za Njemčaku osvaja prvu titulu u ženskom singlu. Sljedeće godine preko 200.000 gledalaca prisustvuje Wimbledonu, što je bio rekord turnira.

Period od 1934. do 1937.je bio zlatni period za britanski tenis, kada je osvojeno ukupno 11 titula, tri u muškom singlu zaredom je osvojio Fred Perry a dvije zaredom u ženskom singlu Dorothy Round. Godine neposredno pred početak Drugog Svjetskog rata obilježili su takmičari iz Sjedninjenih država. Donald Budge je osvojio sve tri titule 1937. i 1938. godine, Helen Wills Moody osvaja ženski singl po osmi put, a Alice Marble daje sasvim novu dimenziju ženskom tenisu svojom servis - volej igrom.

Ratni period

Tokom Drugog Svjetskog rata klub uspjeva ostati otvoren unatoč velikom smanjenju osoblja. Prostorije kluba korištene su za različite potrebe civilne odbrane i vojne funkcije, kao što su vatogasne službe i hitna pomoć, jedinica za dekontaminaciju i slično. Trupe koje su bile smještene u blizini su mogle koristit glavni hol za vježbe. Još jedna zanimljiva scena koja se mogla vidjeti oko lokacije kluba je bila mala farma koja je sadržavala svinje, kokoši, guske, zečeve, itd. U oktobru 1940. godine, serija od pet 200-kilogramskih bombi pogodila je Centralni teren potpuno oštetivši 1.200 sjedišta u gledalištu.

Kako se rat u Evropi završavao tako su se javljali i znaci normalizacije na Wimbledonu, tokom juna i jula 1945. godine, kada je odigran niz mečeva izmedju savezničkih vojnika na starom terenu broj 1, koji nije oštećen u bombardovanjima tokom rata. Tokom augusta finalne runde evropskog šampionata Sjedinjenih država (United States European Championship) su odigrane na Wimbledonu, i Charles Hare, englez na služenju američke vojske je postao šampion.

Vraćanje igre

Početkom 1946. godine donešena je odluka o ponovnom održavanju turnira u ljeto iste godine. Veliki zadatak organizacije šampionata u tako kratkom roku povjeren je podpukovniku Duncanu Macualayu, novoizabranom tajniku turnira. Sa velikim entuzijazmom on je uspio prevazići ogroman broj nedaća. Izvršene su mnoge prepravke, rasčišćene ruševine, i pokušavalo se vratiti sve u normalno stanje. Tek 1949. godine uspjelo se u vraćanju u normalu kada su ograničenja koja su vladala u pogledu izgradnje bila ublažena.

Postratni period

Dominacija amerikanaca na Wimbledonu nastavljena je i u pedesetim godinama. U mnoštvu šampiona izdvajali su se Jack Kramer, Ted Schroeder, Tony Trabert, Lousie Brough, Maureen connolly i na kraju Althea Gibson, prva pobjednica crne rase.

Od 1956. pa do 1970-ih godina, u muškom singlu titule su bile rezervisane za australijance, kada dominiraju Lew Hoad, Neale Fraser, Rod Laver, Roy Emerson i John Newcombe. Niz pobjeda amerikanki u ženskom singlu nije bio prekinut sve do 1959. godine kada Maria Bueno iz Brazila trijumfuje. Šezdesetih godina Margaret Smith postaje prva australijanka koja osvaja turnir, dok Angela Mortimer i Ann Jones vraćaju interes britanaca za turnirom.

Era Open tenisa

Ekspanzija zračnog putničkog prometa u 1950-im godinama značila je sve više i više igrača s druge strane okeana na turniru u Wimbledonu, ali i drugim turnirima širom svijeta. Medjutim, sa novom erom javlja se i epidemija tzv "šamaterizma" - primanje finansijske pomoći iznad dopuštene vrijednosti dopuštene pravilima ITF-a - krovne kuće zadužene za pravila igre i upravljačko tijelo za tenis širom svijeta.

Potreba za reformom je bila očigledna. Inicijativa za reformom je došla od tadašnjeg predsjednika kluba Hermana Davida koji je krajem 1959. godine proslijedio prijedlog Lawn Tenis Asocijaciji (LTA)- vodećem tijelu za tenis u Britaniji, da se Šampionat otvori za sve igrače (i amatere i profesionalce). Sljedećeg ljeta ITF je odbila ovaj potez i sljedećih nekoliko godina se ustrajavalo sa argumentima na svim nivoima igre. 1964 godine All England klub je pokušao ubijediti LTA da jednostrano donese odluku o proglašenju Wimbledonskog turnira otvorenim, ali nije se naišlo na podršku.

U augustu 1967. godine organizovan je turnir s pozivnicama, sponzoriran od strane BBC-a što je trebalo označiti početak televizije u boji. Turnir je održan na Centralnom terenu uz učešće osam igrača - svi profesionalci. Većina njih je već imala značajne nastupe na Wimbledonu još dok su bili amateri, ali su izgubili pravo na igranje prelaskom u profesionalce. Segregacija izmedju dvije kategorije igrača (amatera i profesionalaca) se bližila kraju.

U decembru 1968. godine na godišnjem sastanku Lawn Tenis Asocijacije velikom većinom glasova odlučeno je priznavanje igrača svih kategorija kako na Wimbledonu tako i na svim ostalim turnirima u Britaniji. Dovedena pred svršen čin, ITF je popustila i dozvolila svakoj državi da odredi vlastita pravila koja se odnose na amateske i profesionalne igrače. Godine 1968., Rod Laver i Billie Jean King postaju prvi osvajači Wimbledon Open šampionata. Ukupan fond nagrada te godine bio je 26.150 funti.

Bojkot

1973. godina je bila tužna za Wimbledon, jer je 81 članica Asocijacije Teniskih profesionalaca bojkotovala turnir, solidarišući se sa ranije suspendovanim Nikijem Pilićem iz Jugoslovenske Asocijacije. Uprkos odsustvu velikog broja igrača, posjeta je dostigla preko 300.000 gledalaca, a turnir osvajaju Jan Kodes iz Čehoslovačke i Billie Jean King u konkurenciji singlova.

Obaranje rekorda

U godinama koje su slijedile, oboreni su mnogi rekordi koji su bili nedodirljivi već dugo vremena. 1980. godine, Bjorn Borg iz Švedske postaje prvi teniser u muškom singlu koji uzastopno osvaja Wimbledon pet puta u novoj eri; poduhvat koji je ponovio Roger Federer u periodu od 2003. do 2007. godine. Boris Becker, 1985. godine, sa 17 godina postaje najmlajdji igrač, i prvi nepostavljani igrač i prvi nijemac koji osvaja titulu u muškom singlu na Wimbledonu. Zatim, 1987. godine, Martina Navratilova iz Sjedinjenih Država postaje prva dama koja osvaja šest uzastopnih singlova. Amerikanac Pete Sampras uspjeva doći do sedme titule do 2001. godine, a Goran Ivanišević postaje prvi igrač s pozivnicom na turniru koji uspjeva osvojiti naslov u muškom singlu.

Proslava godišnjice

1977. godine, turnir je proslavio svojih 100 godina postojanja. Prvog dana, na otvaranju turnira, 41 od 52 tada još živih šampiona u singlovima je svečano prodefilovalo Centralnim terenom, i pri tome primili srebrene komemorativne medalje od Njegovog Kraljevskog Visočanstva, Vojvode od Kenta, predsjednika kluba. Šampionat je bio počastvovan i prisustvom Njenog Visočanstva Kraljice. Kao dio proslave stogodišnjice, otvoreni su Wimbledon Lawn Tennis muzej i Kenneth Richie biblioteka.

Sto godina ženskog tenisa na Wimbledonu je bilo proslavljeno 1984. godine, kada je Centralnim terenom prodefilovalo 17 od 20 tada živih šampionki, a svaka od njih je primila unikatne komade Waterford kristala od vojvode od Kenta.

Stoti po redu šampionat je organizovan 1986. godine, i proslavljen je na razne načine, uključujući i posebnu večeru za sve one koji su dali značajan doprinos tokom godina. A 1993. godine je obilježen i 100. šampionat u ženskoj kategoriji.

Dinamična scena Wimbledona

Tokom godina All England klub je uvijek bio svjestan potrebe da obezbjedi poboljšanja kako u vidu objekata tako i drugih sadržaja u skladu sa potrebama i zahtjevima modernog sporta. Jedva da je prošla i jedna godina a da nije bilo poboljšanja na objektima ili u nekom organizacionom pogledu. U zadnjim godinama taj trend se povećao i glavni programi su unparijedili objekte za igrače, gledaoe, zvaničnike i medije.

1971. godine krov Centralnog terena podignut je za jedan metar kako bi se obezbjedio prostor za dodatnih 1.088 mjesta u gledalištu. Sljedeće godine, kompleks bivšeg terena broj 1 je ponovno izgradjen i povećanja kapaciteta na sjevernom i južnom dijelu gledališta donijela su dodatnih 1.250 mjesta.

Aorangi park ("Oblak na nebu") je obogatio klubski sadržaj 1982. godine, donoseći više prostora potrebnog tokom održavanja turnira.

Istočna zgrada Centralnog terena otvorena je 1985. godine. Ovaj veliki porjekat donio je dodatnih 800 sjedišta i dodatna mjesta za komentatore, nove prostorije za administraciono osoblje, muzej... 1986. godine sagradjen je novi dvospratni paviljon u Aorangi parku.

1991. godine Sjeverna zgrada Centralonog terena je proširena prema sjeveru. Sljedeće godine izvedena je ogromna operacija na krovu Centralnog terena, kada je postavljena nova struktura, sa četiri umjesto dotadašnjih 26 potpornih stubova, što je za 3.601 sjedišta u gledalištu značilo savršenu preglednost terena, umjesto do tada ograničene preglednosti.

Wimbledon u 21. vijeku

Već priznata činjenica je da je Wimbledon najveći turnir u svijetu, i prioritet All England Lawn Tennis kluba, koji je domaćin ovog turnira, je da održi ovaj primat i u 21. stoljeću. U ovu svrhu, 1993. godine je predstavljne dugoročni plan, koji je predvidjao unapredjenje kvaliteta sadržaja kako za gledaoce, tako i za igrače, zvaničnike ali u susjede turnira.
wimbledon centralni teren
Prva faza ovog plana je završena 1997. godine, i uključivala je izgradnju u Aorangi Parku novog terena broj 1, centar za emitovanje, dva dodatna travnata terena i tunel ispod brda koji povezuje Church Road i Somerset Road.

Teren broj 1 WimbledonFaza dva je uključivala uklanjanje kompleksa bivšeg terena Broj 1 kako bi se dobio prostor za novu Millenium zgradu, koja bi obezbjedila dodatne prostorije za igrače, novinare, zvaničnike i članove kluba, i produženje Zapadnog Stajališta na Centralnom terenu za dodatnih 728 sjedišta.

Treća faza podrazumjevala je izgradnju nove prilazne zgrade, prostorije za osoblje kluba, banke i biletarnice na Kapiji 3. To je omogućilo da Istočna strana Centralnog terena ostane slobodna za dalji razvoj objekata za publiku, povećanja sjedišta sa 13.000 na 15.000 , te izgradnju pokretnog krova koji je predstavljen prvi puta na turniru 2009. godine.

Prema podacima AELTC službene stranice, od jula 2009. godine, Wimbledon posjeduje 19 travnatih terena za takmičenje i 22 terena za treniranje.

0 komentari:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Razmjena linkova

 1. http://www.e-tenis.org/ Sve o tenisu na jednoj adresi
 2. http://www.vodilica.com Vodilica.com je najpotpuniji web imenik na regionalnom webu!
 3. http://www.pocetnastranica.com
 4. http://www.kataloglinkova.com/ Katalog linkova
 5. http://www.immobh.com/ ImmoBH ili bosanskohercegovačka agencija u prometu nekretnina je osnovana 2010.godine sa ciljem djelovanja na području Bosne i Hercegovine.
 6. Hrvatski Web Direktorij
 7. http://www.crowebhosting.com
 8. http://www.neum-bih.com
 9. http://uputstva.org - Uputstva za programe, razni trikovi i tutorijali, uputstva za svakodnevne poslove, ogromna galerija besplatnih slika ...
 10. http://www.igra.com.hr Veliki izbor najboljih besplatnih online igrica. Svakodnevno igrajte nove igre i zabavite se uz Igra.com.hr. Igrajte arkadne igre, akcijske igre, sportske igre, logičke igre ili strategije.
 11. http://www.razmenabanera.net
 12. http://www.hrvatski-web.com Hrvatski web portal
 13. http://link-exchange.bloger.hr/ Imate web stranicu? A želite još više posjetitelja..? Besplatna razmjena linka Vam sigurno ne može naškoditi, a pomak na bolje ćete primjetiti već nedugo nakon razmjene.
 14. http://www.oglasavanje.com.hr Oglašavanje vaše djelatnosti
 15. http://www.skola-investiranja.com/ Sve o investiranju
 16. http://www.2mbfeniks-nekretnine.hr Prodajete ili kupujete nekretninu, a nemate vremena za oglašavanje, pretraživanje oglasa, traženje kupaca, traženje nekretnine, ispitivanje tržišta, pregovaranje, papirologiju? Tražite diskreciju? Prepustite sve nama i odradit ćemo posao umjesto Vas.
 17. http://www.crolinks.eu/
 18. http://stondenstik.com Portal koji nudi novosti iz svijeta: Automobilizma Tehnike i mutlimedie Sporta Fotografskih aparata Filmova Mobitela Igara Muzike Ekonomije Pored toga, dostupan je pregled programa pojedinih TV kanala, besplatni oglasi i forum sajta.
 19. Sport blog
 20. http://www.idemoukino.com Kino program za hrvatske gradove
 21. http://www.dodajsajt.com/
 22. http://www.banjalucani.com Banjalucki web Portal poput Facebooka. Upoznajte prijatelje i prijateljice online. Pogledajte veliku kolekciju fotografija i video klipova. Napravite svoju grupu, foto album ili ucestvujte na chatu i forumima. Stare i nove slike Banjaluke. Sklopite poznanstva pozovite prijatelje.
 23. http://dobitni-sistem.com DOBITNI-SISTEM - Vaš portal o klađenju. Dnevni listići, tjedni listići, sistem listići i još mnogo toga...
 24. http://www.linkovi.hr Najbolji hrvatski linkovi
 25. http://www.rezauzivo.com Rezultati uživo - Nogomet,košarka,tenis, hokej - završene utakmice, tablice europskih liga, sportske vijesti
 26. http://www.oyozz.net/ Tražilica putovanja, privatnog smještaja. Pretraga svih turističkih aranžmana
 27. http://www.dojave.net/ Sportsko - kladioničarski web portal DOJAVE.NET, namjenjen svim ljubiteljima sporta i sportskog kladjenja.
 28. http://www.evrofudbal.com/ Fudbalske novosti 24h dnevno, domaci fudbal, velika baza fudbalskih liga, ex-yu fudbalske lige, top fudbal evrope, najjace evropske lige, rezultati i tabele, golovi sa fudbalskih utakmica sirom sveta...
 29. http://www.argentumvita.hr/ Online trgovina nakita od srebra, koralja, bisera, cirkona, školjki, drveta, raznog poludragog kamenja i drugih materijala.
 30. http://www.vsc-pro.com/ Web, Trgovina, WebShop, Internet Trgovina, Online, Ecommerce
 31. http://www.gaja.hr/ Unikatni nakit - Izrada i prodaja unikatnog, ručno rađenog nakita od tekućeg stakla.
 32. http://www.downloadigre.net/ Download igre je spletni portal, kjer lahko najdete veliko spletnih iger, novice iz sveta iger ter veliko več. Pridružite nam se!
 33. http://www.getyourfans.com/ Get Your Fans - Stranica za prodaju fanova na facebooku, likova, YouTube pregleda videa i slično. Dio sve popularnijeg marketinga preko facebooka, twittera i youtubea.
 34. http://www.croazia-dentista.it/ Fidatevi in professionalita ed esperienza in impiantologia e fate i vostri impianti dal dentista in Croazia.
 35. http://www.bbteam.yolasite.com/ CS Server
 36. http://www.sarkazam.com/ Dnevna doza zabave, vijesti i sarkazma na najboljem portalu ikad!
 37. http://www.ribicionline.com/ Sve informacije o ribolovu!
 38. http://www.igre24sata.net/ Najbolje igre 24 sata na dan!Tetris, poker, pong, nogomet, slagalice, biljar, fliper, pikado, utrke, seksi igre...
 39. http://filmski-titlovi.com Web servis za razmjenu filmskih titlova (prijevoda); bogata baza titlova.
 40. http://www.sibenik-accommodation.com Sibenik accommodation is a Web catalog of private accommodation in Sibenik area. Sibenik accommodation covers Betina, Brodarica , Grebastica , Jezera , Kaprije , Murter , Pirovac , Primosten , Razanj apartments, Rogoznica , Sibenik , Srima , Skradin , Tisno , Tribunj , Vodice , Zaton , Zlarin , Zaboric , Zirje.
 41. http://putujemmagazin.com PUTUJEM magazin je prvi besplatni online turistički magazin u regionu, izlazi jednom mesečno i bavi se pitanjima vezanim za putovanja i turizam. Jedinstven proizvod za sve sa područja bivše SFR Jugoslavijei srpsko - hrvatskog govornog područja. Gde da letujete, skijate, plivate, ronite, koje destinacije da obilazite, sve o putovanjima na jednom mestu. Proverite zašto smo najbolji.
 42. http://www.besplatansport.com/ Pomoć i popularizacija sporta u Srbiji
 43. http://www.tvsrbija.co.nr TV SRBIJA (TVS) je TV mreža u okviru koje program emituje osam internet TV kanala. Uživajte u bogatom filmskom, serijskom, dečijem i dokumentarnom programu 
 44. http://www.profesionalnitenis.com/ Blog novinara Ivana Markovića, o muškom tenisu.
 45. http://www.skola-osmaci.com Internet prezentacija Osnovne škole "Aleksa Šantić" Osmaci, Bosna i Hercegovina
 46. Online NHL - We recognize that a large proportion of NHL fans also enjoy watching other sports streaming live on pc.
 47. Cesarina.net - Prijevodi sa italijanskog jezika na hrvatski.
 48. Website 4 sport - Izrada web stranica za sportske klubove
 49. http://www.sportski-rezultati.com/ SPORTSKI REZULTATI
 50. http://livescore.hr/ LIVESCORE
 51. http://www.sportska-oprema.rs/ Sportska oprema
 52. Tennis Live Streaming - We provide people with news, fixtures, and results for all events of tennis played Worldwide.

Rezultati uživo

Na našoj stranici pratite rezultate teniskih mečeva uživo.Copyright © 2012 e-tenis.org - Sve o tenisu.