Tereni na US Openu

Glavni teren na US Openu

Tri najveća terena na kojima se odigravaju mečevi na US Openu su: Arthur Ashe Court, Louis Armstrong Court i Grandstand Court. Osim njih, koristi se i nekoliko sporednih terena. Tereni na US Openu imaju vrhunski kvalitet osvjetljenja, a mečevi se igraju na tzv. Deco Turf tvrdoj podlozi.

Arthur Ashe Court

Arthur Ashe teren je glavni teren na US Openu, kapaciteta od 24.000 mjesta. Dobio je ime po Arthuru Asheu, teniseru afro-američkog porijekla koji je pobijedio u prvom finalu ovog turnira u open eri 1968. godine. Ovaj teren je takodjer poznat i kao Teren broj 1, a otvoren je 1997. godine.

Louis Armstrong Court

Louis Armstrong teren je Teren broj 2 na US Openu. Služio je i kao glavni teren do okončanja izgradnje sadašnjeg glavnog terena. Izgradjen je 1978. godine a sadašnji kapacitet mu je 10.000 gledalaca.

Grandstand Court

Teren Grandstand je treći teren po važnosti na US Openu. Direktno je vezan sa Louis Amrstrong stadionom.

Sporedni tereni

Sporedni tereni broj 4, 7 i 11 se takodjer koriste tokom takmičenja na US Openu. Ovi tereni imaju kapacitete od po 1.000 sjedećih mjesta.

Sistem osvjetljenja

Svi tereni i gledališta su opremljena sa visokokvalitetnim sistemom osvjetljenja. Ovo znači da se televizijski prenos mečeva može vršiti i u udarnim (večernjim i noćnim) terminima, a to donosi veću popularnost takvom turniru. Američka TV kuća CBS godinama pokriva prenos US Opena.

Karakteristični izgled

Boje koje karakterišu terene na US Openu su plava i zelena. Plavom bojom je obojena unutrašnjost teniskih terena, dok je vanjska površina obojena u zeleno. Ovo je učinjeno 2005. godine kako bi teniska loptica bila vidljivija. Ipak, ova promjena različito je ocijenjena od strane igrača.

DecoTurf površina

Tenis na US Openu se igra na terenima prekrivenim tzv. Deco Turf podlogom. Ovo je tvrda podloga, koja ostvaruje manje trenja sa lopticom, pa zbog toga loptica odskače nisko. Ova podloga je pogodnija za igrače kojima više leži servis-volej igra.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.