Pravila odjevanja u tenisu

Rafael Nadal na Australian Openu
Tenis je poznat kao džentlemenska igra, kako u pogledu ponašanja, tako i u pogledu oblačenja i izgleda igrača. Propisi oblačenja i ponašanja protežu se od terena pa sve do svlačionice. Igračima se savjetuje da pri oblačenju najviše obrate pažnju na udobnost, te da im odjeća što više odgovara takmičarskim zahtjevima, ali sve dok je u saglasnosti sa mjestom igranja. Uvijek je dobro unaprijed provjeriti specifičnosti propisa odjevanja klubova u kojima se planira igrati tenis.

Odjevanje muškaraca

Propisi oblačenja za muškarce su se uveliko promijenili od vremena kada je igra izmišljena. U jednom periodu muška odjeća je izgledala kao da je za neki svečani povod: duge hlače, do vrha zakopčane košulje i uvučene ispod hlača, često sa prslukom preko. Danas, odjeća za tenisere na svim nivoima igre podrazumjeva teniski šorc (dužine iznad ili ispod koljena, sa džepovima i obično načinjen od materijala prigodnog za sport, poput poliestera ili materijala specijaliziranog za odvodjenje vlage), tenis polo maica (takodjer često načinjena od materijala koji pomaže igračima u hladnjenju tijela), i kapa- kačket ili traka za kosu. Neki teniseri vole igrati u običnim majicama (T-shirt) kada je to dozvoljeno. Zavisno od mjesta igranja, nekada se od igrača zahtjeva da nose majice sa okovratnikom.

Maria Sharapova
Odjevanje žena


Kada su prve žene počele igrati tenis, radile su to odjevene u duge haljine, ponekad i sa korsetima i dugim rukavima. Kako je vrijeme prolazilo, odjevale su se u suknje do koljena ili tik iznad koljena. Ljeti bi nosile polo majice. Danas, u modernom vremenu, tenis je napredovao tako daleko da je postao svojevrsna modna pista, a mnoge najbolje teniserke i same dizajniraju vlastitu odjeću. U mnogim slučajevima, žene se još uvijek ohrabruju da tokom igre nose nešto što asocira na suknje, iako su često ispod suknji sportski dizajnirani šorcevi. Za gornji dio odjeće prihvatljivo je sve što daje adekvatnu podršku ženama a istovremeno ne pokazuje previše. Iako neki teniski klubovi imaju striktna pravila oko odjevanja, skoro nigdje nećete pogriješiti ako izaberete suknju za tenis i polo majicu.

Boje, obuća i drugi detalji

Svi teniski klubovi, u pravilima za odjevanje, najviše pažnje pridaju obući tenisera. Postoji više načina na koji se na teniskom terenu mogu ostaviti tragovi, korištenjem obuće sa crnim đonom. Takva obuća je strogo zabranjena čak i na javnim terenima. Igračima se preporučuje da biraju tenisice ili barem neke druge sportske patike koje nemaju đonove koji ostavljaju tragove. Za neke teniske podloge, poput zemljane, teniski klubovi mogu izričito zahtijevati nošenje samo tenisica.

Neki poznati i ekskluzivni klubovi zahtijevaju odredjenu odjeću, kao i boju odjeće, za tenisere. Tako All England Club, organizator i domaćin Wimbledonskog šampionata, zahtijeva da igrači nose samo bijelu odjeću. Drugi klubovi mogu imati slična pravila, tako da je dobro kada prvi put igrate, uvijek unaprijed raspitati se oko pravila odjevanja kluba na čijim terenima trebate igrati, bilo da ste profesionalac ili amater.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.