Historija US Opena

US Open

Prvo tenisko takmičenje održano davne 1881. godine bilo je rezervirano isključivo za muškarce, i to za muški singl i muški dubl. Tada se takmičenje zvalo US Šampionat, i održavalo se na Rhode Islandu u Pennsylvaniji. U medjuvremenu promijenjen je i naziv i lokacija turnira, pa današnji US Open ima malo zajedničkog sa prvim turnirom od prije 129 godina. Održava se u Flashingu, New York, ugošćuje preko 700.000 ljubitelja tenisa, i predstavlja dvosedmični vrhunski sportski i zabavni dogadjaj.

Moderni šampionat i natjecanje u pet kategorija na US Openu – muški i ženski singl, muški i ženski parovi, i miješoviti parovi – izrasli su iz jednog takmičenja – muškog singla – koje je održavano kao zabava za bogate na prijelazu u 20. stoljeće.

Prvi US Nacionalni šampionat u muškom singlu održan je u Newportu, na Rhode Isladnu, u augustu 1881. godine, čime je započeo period od 34 godine u kojima je Newport bio centar tenisa u Sjedinjenim Državama. Samo onim klubovima koji su bili članovi Američke teniske asocijacije (United States National Lawn Tennis Association) bilo je dozvoljeno da učestvuju u takmičenju. Prvih sedam godina takmičenja muški dubl se igrao uporedo sa muškim singlom na terenima Newport Casino, od 1881. do 1886. godine, nakon čega je US Championship proširen i na ostale lokacije.

1887. godine, šest godina nakon što je takmičenje konstituisano kao godišnji dogadjaj, održano je i prvo zvanično takmičenje za žene u singlu (U.S. Women's National Singles Championship). Takmičenje je održano u Philadelphia Kriket klubu, a od 1889. godine uvedeno je i takmičenje za žene u dublu. Natjecanje u mješovitom dublu (U.S. Mixed Doubles Championship) održava se od 1892. godine, i bilo je vezano za ženski singl i ženski dubl sve do 1921. godine. Te godine je povezano sa programom muškog dubla na US Nacionalnom Šampionatu.

Pet glavnih natjecanja na US Nacionalnom šampionatu (kasnije US Openu) održavano je na devet različitih lokacija, računajući od prvog takmičenja u muškom singlu u Newportu. Svih pet se sjedinilo kada je turnir u ženskom dublu premješten u teniski klub West Side u Forest Hillsu, u New Yorku, u svitanju „open ere“ u tenisu 1968 . godine. Od tada takmičenje nosi naziv US Open i objedinjuje svih pet šampionata, a svih pet je 1978. godine prebačeno na sadašnju lokaciju na kojoj se igra US Open, na terene USTA Billie Jean King National Teniskog centra (Flushing, New York).

Od 1881. do 1974. takmčenja su održavana na terenima sa travnatim podlogama, nakon toga dvije godine (1975. – 1977.) na zemljanoj podlozi, a od 1978. godine tenis na US Openu se igra na tzv. Deco Turf tvrdoj podlozi. Jimmy Connors je jedina osoba koje je osvajala turnir u singlu na sve tri podloge, a Chris Event jedina žena koja je pobjedjivala na dvije različite podloge na US Openu.

1987. godine se igra kao četvrti po redu Grand Slam sezone i jednistven je u odnosu na ostale Grand Slam turnire po tome što postoji tie breaku petom setu (za žene u trećem). Na ostalim Grand Slam turnirima ovaj odlučujući set se igra sve dok neko od tenisera ne napravi dva gema razlike.

Računajući sva održanja takmičenja, počevši od 1881. godine, najviše ih je održano na terenima West Side tenis kluba, čak 210. Nakon toga slijedi trenutni kompleks na kojem se igra US Open (USTA Billie Jean King Tennis Center) sa 160 održanih šampionata (računajući i takmičenje iz 2009. godine). Muški dubl je najviše puta (8) održan na terenima Philadephia Kriket kluba, dok je ženski singl najmanje „putovao“ i održan je na svega tri lokacije (Philadelphia Kriket klub, West Side tenis klub i USTA Billie Jean King N. Tenis centar).

Ukupno 100.000 US dolara je bio nagradni fond koji je nudila USTA za 96 tenisera i 64 teniserke koji su igrali u singlu i dublu 1968. godine na US Openu. Danas US Open nudi više od 22.6 miliona dolara za više od 600 tenisera i teniserki, uključujući i one koji učestvuju u kvalifikacijama. 2004. godine US Open je dodao i mogućnost bonusa kroz US Open Series, te time ostavio mogućnost dodatnog obogaćivanja nagradnog fonda (ove godine taj iznos bi dosegao 25.2 miliona dolara).

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.